| Mobile | RSS

Lánczi András: Ha nincs Orbán, akkor Fidesz sincs

Az újgazdag réteg kialakítását nem tartja öncélúnak, mert „a fegyvertelen próféták mind elbuknak”. Ami pedig korrupciónak tűnik, az a közvagyon racionális újraosztása.

2021. március 25., 16:33

Szerző: 168/Mandiner

Lánczi András a Mandinernek adott interjújában beszélt a kormányzás eszmei alapjairól, a konzervatív forradalomról és Orbán Viktor miniszterelnökről is.

A rektor véleménye szerint „érzelmekkel teli, közben racionálisan értelmezhető, egyre erősödő intellektuális folyamat” zajlik az utóbbi tíz évben.

„Új generációk lázadása, intellektuális kalandozása, a valósághoz való szenvedélyes odafordulása – ezek jegyében folyik ma a konzervatív gondolkodásmód felfedezése. Ám a forradalom minősítéssel óvatosan kell bánni. Magamat egyébként sosem neveztem konzervatívnak, bár nyilvánvalóan besorolható vagyok ebbe a körbe. A konzervativizmusnak nincs módszertana, csak mély filozófiai gyökerei; ezért kánon sincs, amely alapján valakit konzervatívnak kell nevezni” – mondta.

A filozófus szerint egyetlen garanciája van annak, hogy a rendszerváltás folyamata még zajlik: Orbán Viktor személye.

„Egész gondolkodásmódját, mentalitását az motiválja, hogy ténylegesen szakítsunk azokkal az évtizedekkel, amelyek mélyen beleivódtak az emberek gondolkodásába, attitűdjébe, kultúrájába. Az igénytelenséggel kell szakítani, ami nem könnyű. Kulturális, mentális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy a folyamat sikeres legyen. A miniszterelnök ezt pontosan tudja, minden döntését ez motiválja – mindegy, hogy az ellenzék mit mond. Enélkül nem értelmezhető az ő sikeres politikai karrierje. A posztkommunizmus akkor ér véget, amikor majd úgy érezzük, hogy véget ért.”

A miniszterelnökről Lánczi úgy véli, alaposan végiggondolt államképpel rendelkezik, ami a magyar politikai és kulturális közösség legfőbb intézményi kerete.

„Van elképzelése arról, kik vagyunk ezen a földrajzi területen, honnan jövünk, milyen problémáink vannak. Ebből következik a szuverenitáskérdés, és kiemelkedően fontos szerephez jut a kormányzásában, az államfelfogásában, a nemzet-, a gazdaság- és a külpolitikájában, az EU-val való kapcsolatában. Ez a felfogás határozza meg a viszonyát az emberekhez és a demokráciához, a kultúrához. Minden jelentős politikusnak el kell jutnia idáig, de csak kevesen képesek erre, mert elvesznek a napi csatározásokban, taktikázásban. Az utóbbi tíz évben Magyarországon világosan konzervatív gondolatok és elvek mentén zajlik a kormányzás. Még ha ez minden egyes intézkedésnél nem érhető is tetten, tendenciájában markánsan igaz” – olvasható Lánczi András véleménye az interjúban.

Lánczi András szerint vannak tehetséges politikusok a Fideszben, de ez kevés ahhoz, hogy valaki átvehesse tőle stafétát. A Fidesz addig van és lesz, amíg ő aktív a politikában, sőt, Lánczi András abban sem biztos, hogy Orbán után még Fidesznek fogják hívni a pártot.

24.hu megírta, hogy sem a kormány, sem a NER felé nem fogalmaz meg Lánczi komoly kritikát, mert szerinte a luxusutak és az oligarchák függetlenek a rendszertől, a liberálisok, baloldaliak morális alapon nem ítélkezhetnek a Fidesz felett. A lap szerint Lánczi a fideszes újgazdag réteg kialakítását nem tartja öncélúnak, hiszen „a fegyvertelen próféták mind elbuknak”.

A rektor szerint ami korrupciónak tűnik, az a közvagyon racionális újraosztása a nemzeti érdekeket szem előtt tartva, amely a Fidesz politikájának lényege. Lánczi szerint racionális döntés az Európai Néppárttal való szakítás, van esély a jobboldal nemzetközi megújítására – írja a 24.hu.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |