| Mobile | RSS

Pszichológus: A mentális betegek vannak a legnagyobb veszélyben

Az ilyen betegséggel küzdők nagyobb eséllyel fertőződnek meg, és nehezebben jutnak megfelelő kezeléshez – mondta Demetrovics Zsolt, az ELTE tanszékvezetője a Keljfeljancsiban.

2021. március 29., 11:43

Szerző: 168

A járvány okozta megpróbáltatásoknak sok pozitív hozadéka is lehet, emlékeztetett Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója és a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője Fiala János Keljfeljancsi című műsorában.

A betegség elkapásától való szorongás, illetve a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések valamennyiünket érintenek, hiszen megváltoztak a szociális kapcsolataink, beszűkültek a kikapcsolódási lehetőségeink, sokan elveszítik a munkájukat, vagy ha nem is veszítik el, ennek a lehetősége azért felmerülhet.

„Sok olyan hatás is ér minket, amit nem biztos, hogy végiggondolunk, és ilyen módon nem biztos, hogy észleljük, nehéz tehát minden aspektusában fölismerni azt, hogy mi mindent tesz velünk ez a járvány” – fogalmazott a szakember, aki szerint a lassan több mint egy éve tartó helyzetre nagyon egyéni válaszaink lehetnek. Van, aki nehezebben tud a változásokhoz alkalmazkodni, míg másra akár kifejezetten stimulatívan hathat, ha a mostanihoz hasonló kihívás éri.

A szakember szerint a mentális betegek azonban nagyobb kockázatnak vannak kitéve, egyrész, mert nagyobb eséllyel is fertőződnek meg, másrészt, mert nehezebben jutnak megfelelő kezeléshez. Demetrovics Zsolt szerint kiemelten veszélyeztetettek a különböző pszichoaktív szer függőségekben szenvedők. Speciális probléma az addikciókon belül az internet-, videoójáték-, a szerencsejátékfüggés, valamint a pornográf tartalmak problémás használatának növekedése.

A szakember ezzel együtt komoly előrelépésekre is felhívta a figyelmet. A pszichoterápia itthon is és nemzetközi viszonylatban is meglehetősen hatékonyan próbál olyan javaslatokat tenni, amelyek csökkentik a járvány negatív következményeit. Demetrovics szerint nagyon pozitív fejlemény, hogy az életünk jelentős részét tudjuk folytatni a fejlett technológiák segítségével, így az oktatás nagyrészt át tudott állni távolléti formára.

A szakember hozzátette, bízhatunk benne, hogy az iskoláskorúaknak lesz még módjuk a személyes jelenléti oktatásban is részt venni. A jelenlegi megpróbáltatások ugyanakkor szerinte olyan pozitív tapasztalatokhoz is elvezethetik a fiatalokat, amelyek mindannyiunk számára tanulság lehet.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 80 megnézve, 3 alkalommal mai nap |