| Mobile | RSS

A tudósok szerint egy éven belül új vakcinákat kell fejleszteni

A vírus új variánsai fertőzőbbek, halálosabbak, és ellenállhatnak az oltásoknak.

2021. március 30., 10:06

Szerző: 168/Guardian

 Az első generációs Covid-19 vakcinák egy éven belül hatásukat veszítik, ezért módosított készítményekre lesz szükség – állítja egy virológusok és járványügyi szakemberek körében végzett felmérés. Véleményük szerint ez azért is fontos, mert a vakcináknak ellenálló vírusváltozatok üthetik fel a fejüket az alacsony oltóanyag ellátottságú országokban – írta a The Guardian

A tudósok régóta hangsúlyozzák, hogy globális oltási erőfeszítésekre van szükség a Covid-19 veszélyének felszámolásához, ugyanis a vírus variánsai fertőzőbbek, halálosabbak és kevésbé érzékenyek az oltásokra. 

A People’s Vaccine Alliance, az Amnesty International, az Oxfam és az UNAIDS kezdeményezésében 28 ország 77 tudósát kérdezték az oltások jövőjéről. A válaszadók kétharmada kevesebb, mint egy évet jelölt meg, egyharmada szerint pedig 9 hónapon belül lesz szükség új vakcina kifejlesztésére.

A jelenlegi vakcinák közül a Pfizer / BioNTech és a Moderna mRNS technológiája rendelkezik azzal az előnnyel, hogy az ilyen vakcinát nagyon gyorsan – hetek vagy hónapok alatt – lehet módosítani, és így alkalmassá tenni az új vírusváltozatok elleni védelemre – a sorozatgyártása azonban mindig potenciális problémát jelent. Gondot jelent azt is, hogy éppen az említett két gyártó vakcinája nehezen elérhető a szegényebb országok számára, mert sokkal drágábbak és bonyolult a tárolásuk – fejti ki a brit napilap.

 (Kiemelt képünk illusztráció I Fotó: MTI | Bús Csaba)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 404 megnézve, 1 alkalommal mai nap |