| Mobile | RSS

A Hong Kong-i tévé sem közvetíti az Oscar-gálát

Az állami tévécsatorna szerint ennek gazdasági okai vannak, és nincs köze ahhoz, hogy az egyik esélyes film éppen a Hong Kong-i tüntetésekről szól.

2021. március 29., 16:31

Szerző: Bloomberg

Több mint 50 év után először fordul elő, hogy nem láthatják a Hong Kong-i rajongók az Oscar-díjátadót – legalábbis az állami tévében. A TVB 1969 óta minden évben közvetítette az Oscar-gálát, ez lesz az első kivételes alkalom. A város legnagyobb tévécsatornája gazdasági okokra hivatkozott, a kínai vezetés viszont épp nemrég tiltotta meg a rendezvény közvetítését Kínában, mert egy olyan filmet is jelöltek a díjra, amely a Hong Kong-i demokráciapárti tüntetésekről szól. Ráadásul Chloe Zhao a legjobb rendező díjára is esélyes.

Zhao eleinte pozitív példaként szerepelt a kínai sajtóban, mert ő lett az első ázsiai nő, aki Golden Globe-ot nyert, viszont azóta előkerült egy 2013-as interjúja, amelyben Kínát a hazugságok országának nevezte, azóta pedig sokan szidják őt a közösségi médiában. A Do Not Split a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában indul az április 25-i, Los Angeles-i díjátadón.

A Kínai Kommunista Párt propagandafelelősei az összes kínai tévécsatornát arra kérték, ne közvetítsék élőben az Oscar-gálát, hanem egy összefoglalót tegyenek közzé később, amelyben a politikailag érzékeny részek nincsenek benne. Kína a 2019 nyarán kezdődött demokráciapárti tüntetések óta fokozatosan korlátozza a Hong Kong-iak szabadságát, például azóta a választási rendszert is átszabták.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kormányellenes tüntetők az újévi tűzijáték közben Hongkongban 2020. január 1-jén. Fotó: MTI/EPA | Vivek Prakash)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 421 megnézve, 2 alkalommal mai nap |