| Mobile | RSS

Itt van Orbán kínai mocskosságának leleplezése!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 ápr 6.

Orbán viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai államfő.

Kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát – a több mint 500 milliárd forintos beruházás rengeteg elemében hasonlít a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai szerződéseire, derül ki a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból. A projektből mintegy 100 milliárdot fizetne előre a magyar állam, a többit vagy euró-, vagy jüanalapú kínai hitelből fedeznék.

A tényfeltáró portál birtokába került minisztériumi előterjesztés alapján a gigaberuházás „kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

A magyar kormány becslésénél jóval kedvezőbb ajánlatot tevő Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatnak komoly versenytől sem kell tartania, ugyanis a belgrádi vasútvonal felújításához és a Paks 2-höz hasonlóan nemzetközi szerződés keretén belül építik majd meg a Fudan Egyetem kampuszát, így elkerülhető az uniós szabályok szerinti nyílt verseny.

A Direkt36 által megszerzett előterjesztés szerint ráadásul nemcsak a beruházást végző cég van már meg, hanem azt is előre rögzítik, hogy „meghatározott számú kínai munkás vesz részt a kivitelezésben és kínai építési alapanyagok kerülnek importálásra a kivitelezéshez”. Ez egybevág a kínai gazdaságpolitika elmúlt évtizedben látott törekvésével, amiben igyekeznek a kínai túltermelést a nemzetközi piacokra kiszórt alapanyaggal enyhíteni. Ezért találták ki az Új Selyemútnak is nevezett Út és Övezet kezdeményezést is, aminek része lesz a Budapest–Belgrád-vasútvonal is.

A Budapestre tervezett kínai egyetem körüli kérdéseket ebben a cikkünkben járta körül Bőgel György és Mátyás László, a Közép-európai Egyetem docense, illetve tanára.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |