| Mobile | RSS

Százezrek özönlenek Vuhanban a temetőkbe, nehezen hihető a hivatalos statisztika

nepszava.huPublikálás dátuma2021.04.08. 12:46


Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Egy tajvani lap szerint a koronavírus kínai „szülőhelyén” tavaly naponta százával vették az urnákat az emberek.

Akkora tömeg látogatja a vuhani temetőket, hogy nehezen hihető a hivatalos kínai statisztika – írja egy tajvani újság, a Taiwan News. A cikk szerint 320 ezer gyászoló látogatott ki valamelyik vuhani temetőbe a nálunk ismert halottak napjához hasonló, a sírok megtisztításának tavaszi ünnepén, a Qingmingen. Tavaly Vuhanban elmaradt a Qingming is a lezárások miatt, így sokan most először mehettek ki ilyen alkalommal a közelmúltban elhunytak sírjához. És ezt rengetegen meg is tették: a virágosok kifogytak a készleteikből, közlekedési dugók alakultak ki, és már az ünnep előtt is tízezrek mentek a temetőkbe. A cikkben azt is megjegyzik:
„átlagosan napi 500 urnát adtak el a vuhani temetőkben a tavalyi ünnepet megelőző pár napban, amiből arra következtetnek, hogy legalább 40 ezeren haltak meg akkoriban a városban.A lap az adatokból arra következtet, hogy a hivatalos kínai statisztika jelentősen eltér a valós koronavírus okozta vuhani halálozástól:
a hivatalos közlés szerint összesen 3869 ember halt meg abban a 11 milliós városban a vírus miatt, ahonnan a vírus indult.A cikkben idéznek egy tanulmányt is, amelyben azt állították, hogy körülbelül félmillió koronavírusos esetet soha nem regisztráltak, vagy legalábbis nem közöltek hivatalosan Vuhanban. A tanulmány írói ezt arra alapozzák, hogy a vuhaniak körülbelül 4,5 százalékának a vérében lehetnek antitestek egy statisztikai mintavétel szerint. (A 24.hu nyomán)

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |