| Mobile | RSS

Breaking: Putyin katonai beavatkozással fenyegette meg Ukrajnát – Az USA ukrajnai játszmái akár a HARMADIK VILÁGHÁBORÚHOZ is elvezethetnek! (Folyamatosan frissítve)

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 ápr 8.

Orosz katonák érkeztek a Donyeck medence közelébe./Kép. Sputnik

Megosztás

Folyamatosan frissítve!

21:07

Az USA megengedte hadihajók küldésének a Fekete-tengerre, hogy támogassák Ukrajnát!

Washington azt fontolgatja, hogy hadihajókat küld a Fekete-tengerre a következő hetekben az orosz csapatok fokozott jelenléte közepette az ukrajnai határon – közölte a Pentagon szóvivője csütörtökön a CNN-nel.

A Montreux-i egyezmény értelmében az Egyesült Államoknak 14 napon belül értesítenie kell Törökországot a Dárdai-szoroson és a Boszporusz-szoroson való áthaladás szándékáról.

A tévécsatorna megjegyzi azonban, hogy még mindig nem világos, hogy Washington küldte-e a megfelelő riasztást Ankarának.

A tévécsatorna tárgyalópartnere szerint az Egyesült Államok nem tartja késznek az orosz erők koncentrációját a támadó akciókra, de Washington kész reagálni, ha a helyzet megváltozik.

A Pentagon szóvivője megjegyezte, hogy az amerikai haditengerészet továbbra is felderítő küldetéseket végez a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, és figyelemmel kíséri az orosz haditengerészet tevékenységét, valamint a csapatok mozgását a Krímben.

20:14

Katonai támogatást Kijev az Egyesült Államok azt jelenti, hogy ösztönzi Ukrajnát, hogy erőszakot Donbassz – Kosachev

Konstantin Koszacsov, a Föderációs Tanács elnökhelyettese az Interfaxnak nyilatkozva Washington fent említett terveiről azt mondta, hogy az Egyesült Államok katonai támogatása azt fogja jelenteni, hogy Kijev katonai erőt fog alkalmazni a Donbasszban, ami sajnálatos következményekkel jár Ukrajna területi integritására nézve.

“Az Ukrajnának nyújtott bármilyen katonai támogatás azt jelenti, hogy bátorítjuk Kijevet, hogy katonai erőt használjon Délkeleten. Minden szerencsétlen következménnyel Ukrajna területi integritására nézve” – mondta Kosachev.

Véleménye szerint most “a titok nyilvánvalóvá válik.”. “Az elmúlt napokban Nyugaton az orosz csapatok átcsoportosításával kapcsolatban felmerült hisztéria valójában csak egy célt követett – saját katonai jelenlétének megerősítését a régióban. És persze ott is marad. Semmi új, ahogy mondják” – mondta a szenátor.

Emlékeztetett arra, hogy az 1936-os Montreux-i egyezménnyel összhangban jelentős osztálykorlátozásokat vezettek be a nem fekete-tengeri hadihajókra (csak kis felszíni hajók haladnak át) és űrtartalomra.

“A Fekete-tengeren nem fekete-tengeri államok katonai hajóinak teljes űrtartalma nem haladhatja meg a 30 000 tonnát (és ezt a maximumot 45 ezer tonnára emelhet a fekete-tengeri országok haditengerészeti erőinek növekedése esetén), legfeljebb 21 napos tartózkodással. Ez az ügy jogi oldala. De van politikai is” – mondta Kosachev.

20:02

KREML:

UKRAJNA VÉGÉNEK KEZDETE LESZ, HA KIJEV HADMŰVELETEKET KEZD A DONYEC-MEDENCÉBEN

Ukrajna végének kezdete lesz, ha hadműveleteket kezd a Donyec-medencében – jelentette ki Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátusnak a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja csütörtökön Moszkvában.

Kozak arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a konfliktus méretének függvényében kénytelen lesz állampolgárai védelmére kelni a Donyec-medencében.

A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij jelenlegi Donyec-medencei látogatása helyzetet aligha fogja kiélezni, de, mint mondta, Kijev “a tűzzel játszik”.

Azt mondta, a konfliktust egy éven belül rendezni lehetne, ha az összes fél teljesítené vállalt kötelezettségeit.Forrás: Interfax.ru

——————————————————————————————————————————————————

18:04

A független orosz bloggerekből álló Conflict Intelligence Team (CIT) nevű csoport hatalmas méretű orosz katonai tábort fedezett fel mintegy 170 kilométerre az ukrán határtól, az oroszországi voronyezsi területen – számoltak be ukrán hírportálok a csoporttól kapott információkra hivatkozva.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál, idézve a CIT következtetését azt írta, hogy az orosz erők elrendezése “inkább támadó, mint védekező jelleget mutat”.

Ruszlan Levijev, a CIT vezetője a BBC Ukrajinának elmondta, hogy helyi lakosok által készített videofelvételek alapján találták meg a Voronyezs közelében lévő tábort. A helybeliek az erdőben sétálva véletlenül bukkantak rá. A táborban szavai szerint nagy mennyiségű nehéz fegyver van, köztük harckocsik is. A tábor nagyjából 3-4 kilométernyi hosszú mezőn terjeszkedik. “A vidofelvételeken sátorváros látható, benne tábori kórház jelzéssel, és tábori konyha. Minden jel arra utal, hogy ez lesz az egyik hely, ahová csapatokat vonnak össze” – mondta a szakértő.

“ALAPOSAN TANULMÁNYOZVA A CSAPATOKNAK A VORONYEZSI TERÜLETRE ÉRKEZÉSÉRE MUTATÓ BIZONYÍTÉKOKAT, MEGTUDTUK, HOGY A VORONYEZSTŐL DÉLRE (MINTEGY 250 KILOMÉTERRE AZ UKRÁN HARKIV ÉS LUHANSZK RÉGIÓK HATÁRÁTÓL) EGY TÁBORBA KONCENTRÁLÓDTAK, ÉS MÉG FELTEHETŐLEG OSZTROGOSZKTÓL DÉLRE (AZ UKRÁN HATÁRTÓL MINTEGY 150 KILOMÉTERRE). AZ ÁLTALUNK MEGFIGYELT FELSZERELÉSEK JELENTŐS RÉSZE A KÖZPONTI KATONAI KÖRZETHEZ TARTOZIK, AZAZ AZ EGYSÉGEK TÖBB SZÁZ, TÖBB EZER KILOMÉTERT TETTEK MEG VORONYEZSIG

– idézte az Ukrajinszka Pravda a CIT-et.

A CIT által rögzített videófelvételeken láthatók még katonai harckocsihordozók, amelyek TOS típusú nehéz lángvető rendszert és gyalogsági harci járműveket szállítanak a térségben. Egyéb videófelvételeken páncélozott harckocsik és tartályszállítók haladása látható, továbbá videóra rögzítettek Uragan rakéta-sorozatvetőket is.

00:00/00:00Loading AdForrás: RT Russia & Former Soviet Union

——————————————————————————————————————————————————

17:08

A Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint a két vezető aggodalmát fejezte ki a Donyec-medencében kialakult feszültség fokozódása miatt. Hangsúlyt kapott, hogy az ukrán félnek a korábban vállalt kötelezettségeinek megfelelően közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal, valamint jogi formába kell foglalni a Donyec-medence különleges státusát.

A KONFLIKTUSBAN SZEMBENÁLLÓ FELEKET VISSZAFOGOTTSÁGRA ÉS AZ ALTERNATÍVA NÉLKÜLI 2015-ÖS MINSZKI MEGÁLLAPODÁS VÉGREHAJTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÁRGYALÁSOK FELÉLÉNKÍTÉSÉRE SZÓLÍTOTTÁK FEL.

Putyin és Merkel kifejezte készségét Moszkva és Berlin erőfeszítéseinek további szoros koordinációjára a külügyminisztériumok és a vezetők politikai tanácsadói, továbbá a “normandiai négyek” formátum keretei között.

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az (interfax.ru) csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében.

A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység.

“ZELENSZKIJ CSAPATA ELHATÁROZTA, HOGY +KATONAI FENYEGETÉS+ CÍMEN SZÍNDARABOT RENDEZ, DE MIVEL A KOLLÉGÁKNAK NINCS NAGY POLITIKAI TAPASZTALATUK, TÚLJÁTSZHATJÁK A DOLGOT”

– fogalmazott a tisztségviselő.
Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ugyanakkor az ukrán vezetést a gyufával játszó gyerekekhez hasonlította.
Kozak arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a konfliktus méretének függvényében kénytelen lesz állampolgárai védelmére kelni a Donyec-medencében.

“MA MINDEN ATTÓL FÜGG, HOGY MILYEN LÉPTÉKŰ LESZ A TŰZVÉSZ. HA OTT, AHOGY AZ ELNÖKÜNK MONDJA, SREBRENICA LESZ, NEKÜNK A JELEK SZERINT A VÉDELMÜKRE KELL KELNÜNK”

– hangoztatta.

Kozak azt mondta, a konfliktust egy éven belül rendezni lehetne, ha az összes fél teljesítené vállalt kötelezettségeit. Sürgette a rendezési tárgyalások nyilvánossá tételét. Emlékeztetett rá, hogy korábban már javaslatot tett az eszmecsere online közvetítésére.
Kozak szerint a titkosításhoz az ukrán fél ragaszkodik, mert szerinte ez lehetőséget biztosít számára az ukrán közvélemény dezinformálására.

“HA NEM TESSZÜK NYITOTTÁ A TÁRGYALÁSOKAT, SOHASEM FOGUNK MEGEGYEZNI”

– nyilatkozott a Kreml apparátusának helyettes vezetője.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. A térségben gyakorivá vált a tűzharc, amelyért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.

Az orosz déli katonai körzet sajtószolgálata közölte, hogy hadgyakorlat keretében 10 tengerészdeszantos és tüzérségi hajó megkezdte az átkelést a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre.

Via. Russian Today


16:22

Angela Merkel felszólította Putyint…

Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében az orosz katonai jelenlét megerősítésének feladását követelte Ukrajna közelében – jelentette csütörtökön a Bloomberg hírügynökség.

A Kreml sajtószolgálata csütörtökön korábban arról számolt be, hogy Putyin és Merkel telefonon tárgyalt a donbasszi helyzet megoldásának kérdéseiről, valamint Szíriáról, Líbiáról, a balkáni helyzetről és a Navalnij helyzetéről Merkel érdeklődése miatt.

A donbasszi helyzet súlyosbodása és többek között a konfliktusövezetben lévő települések bombázásáról szóló jelentések fényében Oroszország az ukrán határ közelében összpontosította a fegyveres erők csoportosulását.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint a hadsereg mindaddig az oroszországi határon lesz, amíg a hatóságok szükségesnek és célszerűnek jáksok.

Nyikolaj Patrushev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára azt mondta Kommerszantnak, hogy Oroszország nem tervez beavatkozni az ukrajnai konfliktusba, de figyelemmel kíséri a helyzetet.

15:01

Az Egyesült Államok további haditengerészeti erőket küldött a Dél-kínai-tengerre!

Az Egyesült Államok további haditengerészeti erőket küldött a Dél-kínai-tengerre, amely területi viták tárgyát jelenti Kína és a régió számos állama között. Erről csütörtökön számolt be a South China Morning Post.

Peking-alapú agytröszt SCSPI kiadott műholdas felvételeket mutatja, hogy egy amerikai kétéltű támadó csoport, amely a kétéltű támadó hajó USS Makin Island (LHD-8) és a kétéltű közlekedési dokk USS San Diego (LPD-22), áthaladt a Szoros Malacca az előző este. Ugyanakkor a USS Makin-szigeten a tengerészek harci lövészetet végeztek, amit az amerikai fegyveres erők indo-csendes-óceáni parancsnoksága is tudomásul vett.

A South China Morning Post emlékeztet arra, hogy ez az információ akkor jelent meg, amikor Mind Kína, mind az Egyesült Államok repülőgép-hordozókat küldött a Dél-kínai-tengerre: így kedden és szerdán a Theodore Roosevelt amerikai nukleáris repülőgép-hordozó részt vett Malajziával közös hadgyakorlatokon, és a kínai haditengerészet hajóinak egy csoportja a “Liaoning” repülőgép-hordozó által vezetett korábban tajvani hadgyakorlatokat kezdett.

Egyes megfigyelők viszont kifejezték a véleményüket: a USS Makin-sziget dél-kínai-tengeri hajójának megjelenése jelzést kell küldenie Pekingnek, hogy annak ellenére, hogy három kifutópályát tervezett Nansha szigetén (angol neve Spratli), amely képes bármilyen harci repülőgép fogadására, az Egyesült Államok még mindig a legjobban felkészült a partraszállásra.

Más elemzők rámutattak, hogy az Egyesült Államok korábban fokotta az együttműködést a harmadik, ötödik és hetedik flotta között az amerikai légierő indo-csendes-óceáni parancsnokságának részeként.

Kína és az ASEAN tagjai – a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei, Vietnam – területi vitába keveredettek a Dél-kínai-tenger Nansha szigetcsoportja körül. Tavaly júliusban az Egyesült Államok hivatalosan elutasította Kína követeléseit a Dél-kínai-tenger számos területéhez. Az Egyesült Államok azzal is vádolja Pekinget, hogy katonai bázisokat hozott létre a vitatott szigeteken, ami sérti a nemzetközi jogot.

forrás: OLKT

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |