| Mobile | RSS

Németország akkor vesz orosz vakcinát, ha az uniós engedélyt kap


Fotó: MOHAMMED ABED / AFP

Berlin a Szputnyik V oltóanyag brüsszeli pecsétjéhez Moszkvától vár adatokat, s a német ígéret szerint a folyamatot ők meggyorsítják.

Csak az orosz féltől függ, hogy mikor kap európai uniós forgalmazási engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő Szputnyik V orosz vakcina – mondta pénteki berlini sajtótájékoztatóján Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Kiemelte, hogy a német kormány már elkezdte az oltóanyag-szállításokról szóló tárgyalásokat az orosz féllel, és viszonylag gyorsan megállapodásra is juthatnak, hiszen a feltételek világosak. Szerződésben rögzítik, hogy a németek csak azzal a feltétellel vásárolnak Szputnyik V-t, hogy a készítmény rendelkezik az EU gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyével, amelynek beszerzése az orosz fél dolga.
„A Szputnyik V engedélyezési eljárásában semmiféle késlekedés nem lesz a hatóságok részéről, mert a lehető leggyorsabban megvizsgálják a kérelmező által benyújtott adatokat, és döntést hoznak” Ezért egyedül a kérelmezőtől függ, hogy mikor adható ki az engedély”

– emelte ki a miniszter.Hozzátette, hogy az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az EMA-nál indított eljárásban az úgynevezett raportőri feladatokat. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat, és minél hamarabb megérkeznek az adatok, annál gyorsabb az eljárás.Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. Csütörtökön ismét megdöntötték a napi oltásrekordot, és a tartományi oltási központokban, valamint 35 ezer háziorvosi praxisban egy nap alatt 719 927 adag oltást adtak be.Az összesített adatok szerint a lakosság 14,7 százaléka, összesen 12 204 176 ember kapott legalább egy adag védőoltást. Mindkét adagot 4 831 522-en kapták meg, ami a lakosság 5,8 százaléka.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |