| Mobile | RSS

Orbán: Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tegnap még nem tartotta indokoltnak, hogy eltérjenek az áprilisi iskolanyitástól.

2021. április 9., 08:06

Szerző: 168

„Az a vírus, ami most pusztít, a brit mutáns. Pusztító erejét tekintve erősebb, mint az egy éve megismert vírus, más a tűzereje” – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban. Mint mondta, csütörtökön a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót. „2 millió 700 ezer fölött van az oltottak száma, május elején pedig elérjük a 4 millió beoltottat.”

A május első hétében érhető el az 5 milliós oltottsági szint, május közepén a 6 milliós, a következő héten a 7 milliós – ez pedig szerinte lehetővé teszi a szabad nyarat. „Attól tartok csak, hogy addigra nem lesz annyi regisztrált” – emelte ki. Hozzátette, a jól haladó oltások miatt már mindenki részt vehet a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon, aki szeretne, és korábban oltakozott. 

A nyitással kapcsolatban köszönetet mondott mindenkinek, hogy a 8 órakor kezdődő kijárási tilalmat eddig betartotta, látta a várost, amikor este ment haza, autó és ember is alig volt az utcán, az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozást. Szerinte a lakosság példamutatóan működött együtt a hatóságokkal.

Az oltások kapcsán elmondta, hogy továbbra is remekül állunk, “ha nincs uniós megoldás, nemzeti megoldásra van szükség. Kell, hogy legyen ilyenkor egy másik forgatókönyv, ez volt a kínai és az orosz vakcina” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, az idő igazolta, “jól döntöttünk, lakosságarányosan kétszer annyi embert oltunk be, mint a nyugat-európai államok. A tanulság: “ha a saját életünkről, sorsunkról van szó, nekünk kell vállalni a felelősséget” – mondta.

Döntöttek a középiskolák nyitásánál és az érettségi kérdésében is

Megjegyezte, hogy bár már április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen készen van a fertőtlenítés, de a májusi érettségire tekintettel „nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni”, ezért „május 10-én indítjuk meg a középiskolai” jelenléti oktatást. A múlt évhez hasonlóan, csak írásbeli vizsgák lesznek, tehát mégsem a hagyományos vizsgákra kell készülni. A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban; azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |