| Mobile | RSS

Kisegítjük az oroszoknál Szlovákiát

Kósa AndrásPublikálás dátuma2021.04.09. 17:01


Fotó: Soós Lajos / MTI

Sem Orbán Viktor sajtófőnöke, sem a Pénzügyminisztérium, sem az EMMI, sem a Külügyminisztérium nem válaszolt előzetesen a Népszava megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy kivel és miről tárgyalt Budapesten Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter.

Ez persze a magyar kormány részéről nem meglepő, mivel napi gyakorlat, hogy az ellenzéki sajtó kérdéseire nem válaszolnak, de az már furcsább, hogy – mint azt a Parameter.sk szlovákiai magyar hírportál munkatársa lapunknak elmondta – még a szlovák pénzügyminisztérium sajtósa is csak annyit tudott mondani a megkeresésükre, hogy semmilyen információjuk nincs Matovic budapesti útjával kapcsolatban. Maga Matovic Pozsonyban pénteken késő délelőtt csak annyit közölt, hogy előző nap Moszkvában tárgyalt a Szputnyik vakcina gyártójával annak a 200 ezer adag oltásnak a sorsáról, amit személyesen lobbizott ki az orosz féltől, és amit szerződésszegésre hivatkozva visszakérnek az oroszok, majd bejelentette, hogy Budapesten Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel tárgyal még a nap folyamán a témában. A látogatást követően Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt, koronavírus elleni orosz oltóanyag bevizsgálásában. Az MTI szerint Szijjártó közölte, „Szlovákia azt kérte Magyarországtól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában. Ennek Magyarország szívesen eleget tesz, hiszen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tudás és a nemzetközileg akkreditált laboratóriumi kapacitás”.

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szlovákiában ugyanis olyan komoly belpolitikai vihart kavart a Szputnyik vakcina beszerzése, hogy abba maga Matovic is belebukott március végén: a magyaréhoz hasonlóan nagyon rossz szlovákiai járványhelyzet miatt ugyanis az akkor még kormányfő Igor Matovic személyesen intézte el, hogy Moszkvából megérkezzen a már említett 200 ezer darabos szállítmány, a négypárti koalíció egyik pártja, a liberális SaS azonban ezek után közölte: a miniszterelnök egyoldalú lépése miatt felfüggesztik munkájukat a kormányban, amíg Matovic le nem mond. A válságot végül Matovic március 28.-i távozása oldotta meg: helyet cseréltek Eduard Heger pénzügyminiszterrel. Csakhogy Matovic ezután sem adta fel a Szputnyik melletti lobbitevékenységét, miközben a szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal azt közölte, a gyártó nem adta át a vakcina értékeléséhez szükséges dokumentáció nagy részét, ezért a Szlovák Tudományos Akadémiához fordultak, amely megállapította, hogy az országba érkezett orosz vakcina nem ugyanaz, mint amit az Európai Gyógyszerügynökség bevizsgált. Matovic rejtélyes budapesti látogatása egyébként egyáltalán nem példa nélküli: márciusban lapunk írta meg elsőként, hogy Magyarországra jön Vej Feng-ho kínai hadügyminiszter, erről szintén hiába kérdeztük a kormányt.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |