| Mobile | RSS

Németország és Norvégia: Van kapcsolat az AstraZaneca vakcina és a trombózis között

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 ápr 11.

AstraZaneca vakcina

Német és norvég kutatók is arra a következtetésre jutottak, hogy van összefüggés az AstraZenecával való oltás és a trombózisos esetek közt – írja a TrialSiteNews.

A német Institut für Transfusionsmedizin und Immunologie (ITI) nevű tudományos intézmény kutatói a New England Journal of Medicine (NEJM) nevű tudományos szaklapban tették közzé vizsgálatuk eredményét.

A tudósok a trombózist elszenvedő páciensek vérképét vizsgálva arra jutottak, hogy

az astrazeneca-oltás által kiváltott immunválasz  – ritka esetekben – valóban okozhat vérrögképződést.

A szakértők javaslatot tettek a jelenség hivatalos elnevezésére is: lényegében „oltás által kiváltott immuntrombocitopéniának” (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT) neveznék.

A német kutatók összesen 11. páciens vérképét vizsgálták meg, akik közt 2 férfi és 9 nő volt. Életkoruk 22 és 49 év közé esett, átlagéletkoruk pedig 36 év volt.

A trombózist az oltás után ötödik és tizenhatodik nap közt szenvedték el, közülük hatan el is hunytak a vérrögképződés miatt.

Norvég kutatók hasonló eredményre jutottak egy másik vizsgálatban.

Az Oslói Egyetemi Kórház tudósai öt páciens – 4 nő és 1 férfi – vérképét vizsgálták, akik az oltás után hetedik és tizedik nap közt szenvedtek el trombózist. Az ő életkoruk 32 és 54 év közé esett, közülük hárman haltak meg a vérrögképződés miatt.

Elemzésük alapján a norvég tudósok is azt állítják, hogy vélhetően az oltás által kiváltott immunválasz vezetett a vérrögképződéshez.

„A VITT egy olyan ritka, új jelenség, ami szörnyű következményekkel járhat egészséges fiatal felnőttek számára, ezért az ő esetükben érdemes alaposan megvizsgálni az oltással járó kockázatot és hasznot”

– írták.

Hozzátették:

emellett azt is, hogy a jelenség szerintük gyakoribb lehet annál, mint ahogy azt a korábbi tudományos kutatások állították.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |