| Mobile | RSS

Valami nincs rendben az AstraZaneca vakcinákkal!

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 ápr 10.

AstraZaneca vakcina

Hivatalosan csak átmenetileg, de a felére csökkenti az európai országokba szánt vakcinái mennyiségét az AstraZeneca – írja kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva a Financial Times.

A brit gazdasági lap szerint 2,6 millió helyett csak 1,3 millió dózist indít útnak a 27 EU-tagország, illetve Izland és Norvégia felé. Erről a cég tájékoztatta az Európai Bizottságot és az érintett országokat is. Állítása szerint a döntés nem befolyásolja az ígéretet, hogy 2021 második negyedévében 70 millió dózis vakcinát szállít le a megrendelőinek.

Egy ügyet ismerő tisztségviselő a Financial Timesnak azt mondta, hogy a brit–svéd gyártó ezzel gyakorlatilag a nullára csökkentette az ezen a héten küldött vakcinái mennyiségét. Ez fog történni a jövő héten és utána is – mondta a lap forrása, hozzáfűzve, hogy az AstraZeneca csak kevéssel a határidő lejárta előtt jelezte, hogy csökkenteni fog a szállítandó mennyiségen.

Erre azzal adott magyarázatot, hogy egyszerűen nem sikerült elég hatóanyagot gyártania a szerből.

Már kormányfői szinten rebesgetik azt is, hogy az AstraZeneca többször is eladta ugyanazt a dózis vakcinát a megrendelőinek. Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „néhány gyártó, különösen az AstraZeneca” kudarcot vallott a szállításokban.

Az embernek az az érzése támad – és az isten szerelmére, remélem, tévedek –, hogy ezeket a dózisokat kétszer vagy háromszor is eladták már

– fogalmazott a politikus.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán mondta ki hivatalosan, hogy van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vele beoltottak szervezetében néhány esetben képződő vérrög között.

Ettől függetlenül az EMA úgy látja, hogy biztonságosan lehet oltani a vakcinával, és az Orbán-kormány sem változtat a protokollon, ajelzései szerint tovább oltanak AstraZenecával  Magyarországon is.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |