| Mobile | RSS

Európai Parlament /Sajtóközlemény Digitális zöld bizonyítvány: EP-képviselők felülvizsgálják a Bizottság javaslatát

Sajtóközlemények ENVILIBE  3 órája  

Kedden az EP-képviselők részletesen megvizsgálják a javasolt digitális zöld tanúsítványt, amelynek célja az EU-n belüli mozgás szabadságának biztosítása a világjárvány idején.

Didier Reynders, az igazságügyért felelős biztos ismerteti a március 17-én benyújtott javaslatot , amelyet a Bizottság reményei szerint bevezetni fog az európai nyári turisztikai szezon kezdetére.

A tanúsítvány bizonyítékot jelentene arra, hogy egy személy vagy be van oltva a COVID-19 ellen, negatív eredményt kapott, vagy már felépült a betegségből. A dokumentumnak szabadnak és digitális vagy papír formátumban elérhetőnek kell lennie.

A személyes és orvosi adatok adatvédelme

A javasolt tanúsítvány adatvédelmi vonatkozásainak értékelése érdekében az EP-képviselők kedden megvitatják az európai adatvédelmi biztosat, Wojciech Wiewiórowski urat is, aki ismerteti az európai adatvédelmi biztos és az Európai Adatvédelmi Testület közös véleményét a Bizottság javaslatáról.

A Bizottság és a Tanács képviselőivel március 24-én tartott plenáris vita során az EP-képviselők többsége támogatta a digitális zöld tanúsítvány gyors létrehozását. Ennek során azonban sokan hangsúlyozták a személyes és orvosi adatokra vonatkozó szigorú adatvédelmi garanciák szükségességét. A képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy azok, akiket nem oltottak be, nem szenvedhetnek diszkriminációt.

Mikor: április 13., kedd, 10.25–12.00.

Hol: Európai Parlament Brüsszelben, Paul-Henri Spaak épület (1A002 terem) és videokonferenciánként.

Élőben követheti a találkozót .

Háttér

A plenáris ülés március 25-én megállapodott a digitális zöld bizonyítványra vonatkozó jogalkotási javaslatoknak a Parlament sürgősségi eljárása alapján történő kezeléséről (az eljárási szabályzat 163. cikke ), amely lehetővé teszi a Bizottság javaslatainak gyorsabb parlamenti ellenőrzését, teljes mértékben tiszteletben tartva a Parlament demokratikus előjogait. A képviselők várhatóan a következő plenáris ülésen (április 26. és 29. között) elfogadják mandátumukat a Tanáccsal folytatott tárgyalásokra, amelyek módosítást is tartalmazhatnak.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Hirek/Európai Parlament

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |