| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament/Digitális zöld bizonyítvány: Az EP-képviselők tisztázzák az utazáskönnyítő eszközt

Sajtóközlemények LIBE  Tegnap  

  • A Bizottság biztosítja, hogy a műszaki infrastrukturális munka június végére befejeződik
  • A bizonyítvány nem válhat az utazás de facto előfeltételévé
  • Kulcsfontosságúak az EU adatvédelmi szabályainak megfelelő magas szintű adatvédelmi előírások

Kedden az EP-képviselők megvizsgálták Reynders biztosot a nemrégiben javasolt digitális zöld tanúsítványról, és megvitatták az adatvédelmi szempontokat az európai adatvédelmi biztossal.

Didier Reynders , az igazságügyi biztos kedden az Állampolgári Jogi Bizottságban hangsúlyozta a javaslat azon célját, hogy megkönnyítse az uniós polgárok szabad mozgását és a megkülönböztetésmentességet a világjárvány idején. Ingyenes digitális vagy papíralapú tanúsítványok létrehozásáról rendelkezik a COVID-19 oltásról, tesztelésről és gyógyulásról, és csak a járványra korlátozódna – hangsúlyozta.

A Reynders megnyugtatta az EP-képviselőket arról, hogy a Bizottság készen áll arra, hogy június végéig elvégezze a szükséges technikai infrastrukturális munkát, és hogy a tanúsítvány nem vezetne uniós szintű központi adatbázis létrehozásához.

Bizonyítvány a szabad mozgás megkülönböztetés nélküli megkönnyítésére

Több képviselő óva intett attól, hogy a bizonyítvány az európai utazás tényleges előfeltétele legyen, aláássa a szabad mozgás megkönnyítésének tervezett célját. Felszólították a Bizottságot, hogy maradjon éber és érvényesítse a szabad mozgást a tagállamok esetleges lépéseivel szemben.

A képviselők rámutattak a konszenzus hiányára a megszerzett immunitás kérdésében, és megjegyezték, hogy a Bizottságnak a bizonyítvány megtervezésekor figyelembe kell vennie a jövőbeni tudományos fejleményeket és a nemzetközi normákat. A vita során felvetődött azoknak a helyzete is, akiket oltásokkal oltottak be az EMA által jelenleg nem elismert vakcinákkal.

Több európai parlamenti képviselő tisztázást kért az uniós tanúsítvány és a hasonló, de különálló nemzeti kezdeményezések közötti kapcsolatról a tagállamokban, figyelembe véve saját egészségügyi bizonyítványukat. Más képviselők rámutattak arra is, hogy a polgároknak sürgősen hozzáférniük kell megfizethető PCR-vizsgálatokhoz, hogy elkerüljék a be nem oltottak esetleges megkülönböztetését

Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos bemutatta a bizottságnak az európai adatvédelmi biztos és az Európai Adatvédelmi Testület közös véleményét a Bizottság javaslatáról. A képviselők hangsúlyozták, hogy magas szintű adatvédelmi előírásokra van szükség, összhangban az EU adatvédelmi szabályaival, és a műszaki megoldásokban megtervezve a magánélet védelmét, valamint világosan meg kell határozni, ki felelős az adatgyűjtésért és -feldolgozásért.

Akkor felzárkózni a vita itt .

Következő lépések

A plenáris ülés elfogadja az EP mandátumát a Tanáccsal folytatott tárgyalásokra, amelyek módosításokat is tartalmazhatnak, a következő ülésszakán (április 26–29.).

Háttér

Március 17-én a Bizottság javaslatot terjesztett elő a zöld zöld bizonyítványról az EU szabad mozgásának megkönnyítése érdekében – 2021/0068 (COD), valamint egy kísérő javaslatot az EU-ban legálisan tartózkodó vagy ott tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokról ( 2021/0071 (COD) . A plenáris ülés március 25-én megállapodott arról, hogy sürgősségi eljárás keretében foglalkozik a digitális zöld tanúsítvánnyal kapcsolatos jogalkotási javaslatokkal (az eljárási szabályzat 163. cikke ), amely lehetővé teszi a bizottsági javaslatok gyorsabb parlamenti ellenőrzését, teljes mértékben tiszteletben tartva a Parlament demokratikus előjogait.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/EurópaiParlament

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |