| Mobile | RSS

Újabb értelmetlen fekete halál

Horváth GáborPublikálás dátuma2021.04.13. 22:39


Fotó: KEREM YUCEL / AFP

Az intézkedő rendőr a sokkolója helyett a pisztolyát használta.HIRDETÉS

Sokkoló, sokkoló, sokkoló! – kiáltotta Kim Potter, de a kezében pisztoly volt. A minnesotai Brooklyn Center rendőrség veteránjának lövése halálosan megsebesítette Daunte Wrightot. A húszéves fekete férfit egy közlekedési kihágás miatt állították meg és éppen meg akarták bilincselni, amikor kiszabadult, visszaugrott az autójába és megpróbált elhajtani. A lövés után alig néhány sarkot tudott megtenni. Potter és két társa, akik közül az egyik fekete, őszintén megdöbbent a történtek fölött. 
A testkamera felvételén hallható, amint a 26 éve szolgáló rendőrnő kétségbeesetten azt mondja: Szent ég! Meglőttem…A vasárnap délutáni incidens videóját már hétfőn közzétették. A rendőrfőnök sajnálatos balesetnek minősítette a történteket és együttérzését fejezte ki az áldozat családjának. Mint mondta, a rendőrnő az előírásoknak megfelelően cselekedett – csak éppen rossz fegyver akadt a keze ügyébe. Brooklyn Center fiatal fekete polgármestere, Mike Elliott igyekezett csillapítani az indulatokat. Éjszakai kijárási tilalmat vezetett be és mindenkit arra kért, hogy menjen haza, őrizzék meg a városban a békét. Minnesota-St.Paul 30 ezres külvárosában azonban harmadik napja tartanak a zavargások, keddre virradóra fosztogatásra is volt példa. A rendőrség villanógránátokkal és könnygázzal oszlatta a tömeget, amire a tüntetők kövekkel válaszoltak. Mintegy negyven embert őrizetbe vettek és az indulatok egyelőre nem csillapodnak. A pillanat és a helyszín is kényes. Alig néhány kilométerrel arrébb egy hete zajlik Derek Chauvin országos érdeklődést kiváltó, a tévében egyenes adásban közvetített pere. A fehér minneapolisi rendőr tavaly májusban addig térdelt George Floyd nyakán, amíg a fekete férfi többé nem lélegzett. Több más hasonló esettel ez is fűtötte a fekete életek védelmében Amerikán tavaly nyáron végig söprő tüntetéshullámot, amely aztán az elnökválasztási kampányra is hatással volt. A feketék megnövekedett politikai aktivitása és szavazási hajlama nélkül Joe Bidennek aligha sikerült volt megnyernie az elnökválasztást. 
Chauvin védői hétfőn hiába kérték, hogy különítsék el – vagyis zárják el a külvilágtól – az esküdteket, mert a szomszédban zajló események hatása alá kerülhetnek.A fiatal fekete férfiakkal való rendőrségi bánásmódra jó példa Caron Nazario esete. A hadsereg alhadnagya egyenruhában vezette új autóját, amelyen még csak a hátsó szélvédőre ragasztott ideiglenes rendszám volt. A rendőrök a sötétben ezt nem vették észre és a virginiai Windsorban félre akarták állítani. A tiszt azonban továbbhajtott és csak a közeli benzinkútnál állt meg. Itt a rendőrök borssprével fújták le, fegyvert fogtak rá és a földre teperték. A decemberi eset után éppen vasárnap jelentették be, hogy az egyik intézkedő rendőrt azóta elbocsájtották. 

Rendszerszintű a bőrszín szerinti diszkrimináció

A BBC az elmúlt napok történései nyomán statisztikai összeállítást közölt. Az elmúlt hat évben történt mintegy hatezer eset elemzéséből kiderült, hogy a halálos kimenetelű rendőrségi intézkedések alanyai az esetek 45 százalékában voltak fehérek, ami alacsonyabb arány, mint a népességből való 60 százalékos részesedésük. Ezzel szemben a lakosság valamivel több mint 13 százalékát kitevő feketékre jut a végzetes hatósági fellépések csaknem 24 százaléka. A tendencia évek óta változatlan, miközben az abszolút számok stagnálnak: az amerikai rendőrök évek óta napi átlagban nagyjából három embert lőnek agyon. A Stanford Egyetem tavaly közölt tanulmánya közutakon történt mintegy száz millió rendőri intézkedés nyomán arra jutott, hogy a fekete sofőröket 20 százalékkal gyakrabban állítják meg, mint a fehéreket. Ugyanez a helyzet a kábítószer miatti letartóztatások esetében. Bár a fehérek és a feketék körében nagyjából hasonló arányú a fogyasztás, százezer feketéből 750-nek gyűlik meg a baja a törvénnyel, míg a fehérek között ez az arány csak 350. A feketéknek 3.7-szer nagyobb az esélyük, hogy marijuana birtoklásáért felelősségre vonják őket, mint a fehéreknek. Ezek után nem meglepő, hogy a börtönökben is aránytalanul több az egy évnél hosszabb büntetését töltő fekete rab. Jóllehet a fekete elítéltek aránya csökkenést mutat, a 2019-es adatok szerint a foglyoknak még mindig csaknem egyharmadát teszik ki. 100 ezer feketéből több mint ezer van börtönben, míg ugyanennyi fehérből csak mintegy 200.     

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |