| Mobile | RSS

Megállapodott az ellenzék: tilos a lejáratás az előválasztáson

Etikai kódexet fogadtak el az együttműködésben részt vevő pártok elnökei.

2021. április 14., 20:13

Szerző: 168.hu/MTI

A hat párt – a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – közleménye szerint a dokumentum bevezetője rögzíti, hogy „a demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon”. Céljuk, „hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát”, és ahol kormány tiszteletben tartja mások véleményét.

Az előválasztásban részt vevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

A kódex értelmében az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikustársaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét.

Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését. Céljuk a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása.

A megállapodás szerint a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejárató kampányt nem folytathatnak. Médiakapcsolataikat az összefogás sikerének szolgálatába állítják. A jelöltek vállalják, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek „a kormányzati hazugságkampánnyal” szemben; jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék – írták.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: Momentum Mozgalom – Facebook)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |