| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Az EU és Törökország közötti kapcsolatok történelmi mélyponton vannak, állítják az EP-képviselők

Sajtóközlemények AFET  5 órája  

  • A jogállamiság és az alapvető jogok visszalépése
  • Törökország konfrontatív és ellenséges külpolitikát folytat
  • A csatlakozási tárgyalásokat hivatalosan fel kell függeszteni, ha a negatív tendencia nem fordul meg

Az EP-képviselők csütörtökön elfogadott jelentésben felhívják Törökországot, hogy hitelesen mutassa be az Európai Unióval való szorosabb kapcsolatok iránti elkötelezettségének őszinteségét.

Annak ellenére, hogy Törökország EU-tagjelölt ország, Törökország kormánya az elmúlt években szándékosan és egyre inkább elhatárolódott az európai értékektől és normáktól – figyelmeztetnek az EP-képviselők a Külügyi Bizottság csütörtökön elfogadott jelentésében.

Emellett azt mondják, hogy az EU és tagállamai elleni erőteljes és időnként provokatív nyilatkozatok, valamint ellenséges külpolitikája, különösen Görögország és Ciprus felé, történelmi mélypontra juttatta az EU és Törökország közötti kapcsolatokat.

A jogállamiság és az alapvető jogok visszalépése

A képviselők hangsúlyozzák, hogy Törökországnak a csatlakozási folyamatban vállalt reformok végrehajtására vonatkozó politikai akaratának hiánya, valamint az, hogy elmulasztja kezelni az EU jogállamisággal és alapvető jogokkal kapcsolatos komoly aggályait, negatívan befolyásolta a csatlakozási folyamatot.

Felszólítják Törökországot, hogy hitelesen mutassa be az EU-val való szorosabb kapcsolatok iránti elkötelezettségének őszinteségét. Ha a jelenlegi negatív tendencia nem kerül sürgősen és következetesen megfordításra, a Bizottságnak javasolnia kell a csatlakozási tárgyalások hivatalos felfüggesztését – ragaszkodnak az EP-képviselők.

Változatos és elkötelezett civil társadalom

A törökországi terrorellenes intézkedésekkel való visszaélésre utalva az EP-képviselők aggodalmukat fejezik ki az emberek, köztük újságírók, emberi jogi jogvédők és politikai ellenfelek folyamatos tömeges bebörtönzése miatt. Mégis, a hatalmas politikai megtorpanások ellenére – hangsúlyozzák – Törökországban sokszínű és elkötelezett civil társadalom létezik, amely a kormány kevés ellenőrzéseinek egyike. Ezért arra kérik a Bizottságot, hogy továbbra is támogassa a török ​​civil társadalmi szervezetek pénzügyi támogatását.

Felhívás a szíriai menekültek folyamatos támogatására

Elismerik az EU folyamatos diplomáciai erőfeszítéseit a valódi és hatékony párbeszéd érdekében Törökországgal, amely a tágabb régió stabilitásának kulcsfontosságú partnere.

A jelentés arra is emlékeztet, hogy Törökország csaknem 4 millió menekült befogadásával játszott és játszik továbbra is fontos szerepet, ebből körülbelül 3,6 millió szíriai, megjegyezve, hogy a válság kezelésének kihívásai a COVID-19 járvány miatt megnőttek. Dicséri ezeket az erőfeszítéseket, és arra ösztönzi az EU-t, hogy továbbra is nyújtsa a szükséges támogatást a szíriai menekülteknek és a törökországi befogadó közösségeknek.

Idézet

Az előadó, Nacho Sánchez Amor (S&D, ES ) kijelentette: „Ez a jelentés valószínűleg a valaha volt legnehezebb kritikája a törökországi helyzetet illetően. Ez tükrözi mindazt, ami sajnos az országban történt az elmúlt két évben, különösen az emberi jogok és a jogállamiság területén, amelyek továbbra is az Európai Parlament legfőbb gondjai, valamint az EU-val és tagjaival való kapcsolataiban. Reméljük, hogy Törökország véglegesen megváltoztatja az irányát, és a jóakarat legutóbbi megnyilvánulásait konkrét cselekvésekbe helyezi. Arra kérjük a többi uniós intézményt, hogy a Törökországgal kapcsolatos esetleges pozitív menetrendjüket a demokratikus reform feltételéhez kössék. “

A jelentést csütörtökön 49 igen szavazattal, 4 ellene és 14 tartózkodással elfogadták. Az eredményhirdetés pénteken történt.

Következő lépések


A jelentést a plenáris ülés elé terjesztik, hogy a Parlament egészéről szavazzon. A plenáris ülésen elfogadását követően képviseli a Parlament hivatalos álláspontját az EU Törökországgal fenntartott kapcsolataival kapcsolatban.

Kapcsolatok:

,fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 73 megnézve, 2 alkalommal mai nap |