| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament/ Az EU megoldásai az adócsalás megelőzésére

Gazdaság Tegnap  

A tisztességes adózás az Európai Parlament egyik prioritása. Összefoglaltuk, hogyan kezeli az EP az adókikerülés és az adócsalás kérdéseit.

Adóbevételek EU-tagállamonként, infografika.
Adóbevételek EU-tagállamonként 

Az adópolitika és az adócsalás elleni küzdelem az elmúlt évtizedben kiemelt témává vált az olyan újságírói nyomozások miatt, mint például a LuxLeaks, a Panama Papers, a Football Leaks, a Bahama Leaks és a Paradise Papers, amelyek témái adókönnyítések és adóparadicsomok voltak. Ezek növekvő elégedetlenséget okoztak az adózási folyamatok sérülése miatt, különösen a recesszió és az ebből fakadó költségvetési korlátok miatt.

A be nem fizetett adók alacsonyabb költségvetéshez vezetnek mind nemzeti, mind uniós szinten.

Az adópolitika az unió kezdete óta szorosan kapcsolódik a tagállamok szuverenitásához, de az adócsalás elleni küzdelemben osztoznak a tagállamok és az EU.

Az adózás az EP prioritásai között


2020 szeptembere óta a Parlamentnek állandó albizottsága foglalkozik az adóügyekkel (FISC). Azért hozták létre, hogy segítse a gazdasági szakbizottságot és az adócsalással, az adókijátszással és az adókikerüléssel is foglalkozik.

A 2014–2019-es parlamenti ciklus során a Parlament ideiglenes különbizottságokat hozott létre, amelyek számos hibát tártak fel az adózási rendelkezésekben.

Uniós adóintézkedések


Az elmúlt években az adózással kapcsolatos főbb jogalkotási javaslatok az információcseréhez kapcsolódtak. Ezeket több alkalmommal is módosították annak érdekében, hogy:

További javaslatok a társasági adózással és az adóelkerüléssel kapcsolatban:

Ezenkívül számos javaslat érkezett az áfa-keret frissítésével kapcsolatban is.

Adózás az EU-ban infografika.
Adózás az EU-ban 

A Parlament adóügyekkel foglalkozó albizottsága jelenleg azon dolgozik, hogy miként lehet alapot teremteni a digitális vállalatok nyereségének megadóztatására azokban az országokban, ahol működnek, még akkor is, ha egyébként fizikailag nincsenek jelen.

A Bizottság várhatóan 2021 júniusáig terjeszt elő javaslatot a digitális illetékről.

Az infografikáról


Infografikánk az egyes tagállamok közvetlen és közvetett adókból származó bevételeit, valamint az összes adóbevételt is mutatja a bruttó hazai termék százalékában. Ez utóbbi a tőke, a fogyasztás és a foglalkoztatás adója között oszlik meg.

Standard áfakulcsok infografika
Standard áfakulcsok
fecsego.eu/Európai Parlament
Leave a Reply 126 megnézve, 2 alkalommal mai nap |