| Mobile | RSS

Orbán Viktor Ursula von der Leyennel tárgyalt Brüsszelben az EU helyzetéről

Az Európai Bizottság elnökével tárgyalt pénteken Orbán Viktor Brüsszelben. A megbeszélésen egyebek mellett az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekről esett szó – közölte az M1 Híradó. A kormányfő egy képet is posztolt közösségi oldalán érkezéséről. Bár a korábbi várakozások arról szóltak, hogy a miniszterelnök az unió helyreállítási alapjának a Magyarországot érintő, ötezer-nyolcszáz milliárd forintos csomagjáról egyeztet, Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában világossá tette: elsősorban arra kíváncsi, hogyan kezeli a közösség a válságot, milyen tanulságokat vontak le abból, amit az utóbbi hónapokban tettek, és hogyan alakul a kapcsolat az új amerikai adminisztrációval.

A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a pénzügyi kérdések rendezettek, ezért inkább olyan témákról akar beszélni Ursula von der Leyennel, hogy miképp készül fel az unió egy, a mostanihoz hasonló járványhelyzetre, milyen tanulságokat vont le a mostaniból, valamint, hogy hogyan alakul az EU kapcsolata az új amerikai adminisztrációval. A miniszterelnök a rádióinterjúban úgy fogalmazott:

Nem akarok én ott tárgyalni igazából semmiről, mert lényegében a pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők. Van három-négy ügy, ami nyitva van, ezeket majd a szakértők lezárják, engem sokkal inkább az Európai Unió jövője érdekel.

Valamennyire azonban elkerülhetetlen, hogy a pénzügyi témát is érintsék, hiszen az uniós helyreállítási alap magyarországi felhasználása még nem kristálytiszta. A kormánytervezet szerint az 5800 milliárd forintot kilenc fő fejlesztési komponensre költené, amelyek között szerepel egyebek mellett a demográfiai és köznevelési terület, az egyetemek megújítása, a fenntartható zöld közlekedés és az egészségügy is.

A NEMZETKÖZI VISZONYOK KÉRDÉSE

Orbán Viktor szerint nagy változások előtt állunk: nagy gazdasági válságkezelő programot indít az unió, amire eddig nem volt példa. Szerinte látni kell majd, hogyan kezeli a közösség a válságot, milyen tanulságokat vontak le abból, amit az utóbbi hónapokban tettek, és hogyan alakul a kapcsolat az új amerikai adminisztrációval. A kormányfő feltette a kérdést, mik lesznek a nemzetközi viszonyok: beszorul Kína és Amerika közé az unió, vagy lesz egy stratégiai szuverenitás, ahogyan Macron elnök korábban mondta. A miniszterelnök szerint a vezetésnek is megvan a szabályrendszere, ezért azt mondta, hogy előre kell tekinteni.

Forrás: hirado.hu; Vezető kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

fecsego.eu/PestiSrácok.hu

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |