| Mobile | RSS

ÓRIÁSI MUTYI ÉS BIZNISZ A Fidesz, KÍNAI VAKCINA BESZERZÉSE KÖRÜL!

OLKT.net

KÖZÉLETFrissítve: 2021 ápr 30.

Az árbevételét tavaly megtízszerező Danubia Pharma tulajdonosának neve nem derül ki a nyilvánosan elérhető céginformációkból, és az NNK sem árulta el kilétét.A magyar állam a Danubia Pharmával szerződött a kínai Sinopharm-oltóanyag tömeges importálására, ami egy nagyjából 55 milliárd forintos üzlet. A magyarországi cég kilétét azonban homály fedi, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által tető alá hozott megállapodás megkötése előtt olyan részvényesi megoldást alkalmaztak, amely lehetővé tette, hogy a nyilvános cégadatbázisokból kimaradjon a valódi tulajdonos neve.A kínai gyártású Sinopharm-vakcina beszerzésére kötött szerződést Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hozta nyilvánosságra március elején. Müller Cecíliának a „titkosítás” ellenére is ismernie kellett a Danubia Pharma Kft. valódi tulajdonosi körét, az országos tiszti főorvos ugyanis másképp nem is írhatta alá az óriási összegű szerződést.A 24.hu emlékeztet, hogy a Danubia Pharma Kft. néhány héttel azelőtt, hogy január 29-én közbeszerzés nélkül megbízták a Sinopharma-üzlet lebonyolításával, a Syntonite Med Zrt. tulajdonába került.Ezt a részvénytársaságot úgy építették fel, hogy a nyilvánosan elérhető céginformációkból csak a megbízott képviselők neve legyen kideríthető, a valódi tulajdonosé ne.

A portál emlékeztet, hogy az államháztartási törvény kimondja, hogy állami szerv csak átlátható vállalkozással köthet üzleti megállapodást, azaz a Müller Cecília által vezetett NNK számára a cégnek előzetesen le kellett tennie egy olyan átláthatósági nyilatkozatot, amelyben közli a végső haszonélvező adatait.

Loading Ad00:00/00:00A

24.hu április elején közérdekű adatigényléssel fordult Müller Cecíliáékhoz, hogy adják ki a Sinopharm-import mögötti cégek eddig titkolt adatait: a tulajdonosi szerkezetet és a tulajdonos(ok) nevét. A NNK azonban válaszlevelében csak annyit írt, hogy az NNK kínai oltóanyag-beszerzésre vonatkozó szerződések az NNK honlapján elérhetőek.Danubia Pharma ügyvezetője, Tuza Máté márciusban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy “a cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”.A G7 korábban azt írta, hogy a Danubia ekkora üzletet még sosem bonyolított le.A hvg.hu még az érintett vállalatok múltbeli céghálóját is megnézte: offshore, a valódi tulajdonosokat nem mutató cégek sorát találtuk.

A beszerzés ügyében Tényi István nemrég feljelentést tett.

Szeretlek Egerszeg

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |