| Mobile | RSS

Rendkívüli: Tömegpánik az izraeli vallási fesztiválon, több tucat ember meghalt! (18+)

Folyamatosan frissítve!

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 ápr 30.

Rendkívüli hír

Izraeli sajtóhírek szerint 44 ember fulladt meg vagy taposták halálra, 150-et pedig kórházba kellett vinni, amikor péntek hajnalban tömegpánik tört ki a lág báómer izraeli vallási fesztiválon – írja az Al Jazeera.

A helyszínen, az észak-izraeli Merón-hegyen több tízezer ultraortodox hívő zsidó hívő gyűlt össze a II. századi  rabbi, Simon bar Yochai emléke előtt. Eli Beer, az angolul United Hatzalah nevű jeruzsálemi mentőszolgálat igazgatója a katonai rádiónak azt mondta, négyszer-ötször annyian gyűltek össze, mint ahány embernek egy ilyen helyszínen szabad lett volna. Rendőrségi közlések szerint a tömeg akár százezer fős is lehetett.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt az első nagyobb tömegrendezvény Izraelben.

A Magen David Adom mentőszolgálat korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be, egyes lapok pedig 44 áldozatról írnak. A rendőrség lezárta a környéket, több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

A hatóságok először azt közölték, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság miatt halt meg több tucat ember. Az áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták. A Haárec legalább 44 halottról ír, és úgy tudja, a tömegpánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek.

Merón városában van Simon bar Yochainak, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakjának a sírja. A hagyományok szerint ezen a napon került közel Istenhez, ami egyben a halálának is a napja. Ehhez kapcsolódik a lág báómer nevű ünnep. Ilyenkor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak, táncolnak és imádkoznak a zsidók.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 42 megnézve, 1 alkalommal mai nap |