| Mobile | RSS

Sajtóközlemény EP/Jogállamiság Máltán: a Parlament igazságosságra és reformokra szólít fel

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS LIBE  Tegnap  

  • Állítson bíróság elé mindazokat, akik a Daphne Caruana Galizia által napvilágra került esetekben érintettek
  • Súlyos fenyegetések az EU értékei ellen, bár némi előrelépés történt
  • Fokozza a csalás és a korrupció elleni küzdelmet

A Daphne Caruana Galizia meggyilkolásával kapcsolatos legújabb felfedések nagy aggodalomra adnak okot, különös tekintettel a miniszterek és a politikai kinevezettek esetleges bevonására.

Az Európai Parlament csütörtökön 635 szavazattal, 46 ellenszavazattal és 12 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az elítélt bűnöző, Vincent Muscat vallomása nyomán számba veszi a Daphne Caruana Galizia ügyében bekövetkezett fejleményeket és más kapcsolódó vizsgálatokat. Mély aggodalmát fejezve ki a miniszterek és a politikai kinevezettek esetleges részvétele miatt a gyilkossági ügyben, az EP-képviselők sürgetik a kormányt, hogy állítsa bíróság elé mindazokat, akiket az újságíró napvilágra hozott minden esetben felvetett.

Az európai parlamenti képviselők elismerik a gyilkossági nyomozás és más kapcsolódó korrupció és pénzmosás eseteit, bár „nagyon késnek”, és felszólítanak arra, hogy a keresés túllépjen az előző miniszterelnök kabinetfőnökén, ideértve az állami tisztviselők esetleges kísérleteit is eltitkolja a bizonyítékokat, és akadályozza a vizsgálatokat és a bírósági eljárásokat. Minden korrupcióval és csalással kapcsolatos állítást „megfelelő szigorúsággal és megfelelő szinten” kell kivizsgálni és büntetőeljárás alá vonni – hangsúlyozzák.

Az országban az EU értékeit , köztük a média szabadságát, az igazságszolgáltatás és a rendőrség függetlenségét, valamint a gyülekezés szabadságát komoly és tartós fenyegetések jelentik, bár a képviselők megjegyzik, hogy a máltai kormány némi előrelépést tett a jogállamiság és a bírói függetlenség terén. . Szerintük a strukturális reformprojekt elindítása üdvözlendő, figyelembe véve a Bizottság által a 2020-as jogállamiságról szóló jelentésben meghatározott „mély korrupciós mintákat”. A képviselők elismerik a máltai hatóságok által a független újságírás védelme érdekében tett lépéseket, hangsúlyozva, hogy további fejlesztésekre van szükség, és felszólítják a máltai hatóságokat, hogy hajtsák végre az uniós visszaélést bejelentő irányelvet .

A Parlamentet mélységesen aggasztja az állampolgársági és tartózkodási rendszerek káros hatása az EU állampolgárságának integritására, és megismétli felhívását a máltai kormány felé, hogy biztosítsa az átláthatóságot és szüntesse meg rendszereit. Arra is kéri a Bizottságot, hogy javasoljon SLAPP-ellenes (stratégiai pert a nyilvánosság részvételével szemben) jogszabályokat annak érdekében, hogy megvédje a független európai médiát az őket elhallgattatni vagy megfélemlíteni hivatott kellemetlen perektől – ezt a lépést a képviselők 2018 óta szorgalmazzák .

Háttér

2017. október 16-án meggyilkolták Daphne Caruana Galizia máltai korrupcióellenes nyomozó újságírót és bloggert. Beszámolt kormányzati korrupcióról, pénzmosással kapcsolatos állításokról és szervezett bűnözésről. A Parlament 2020 októberében, halálának harmadik évfordulóján indította el a Daphne Caruana Galizia újságírói díját „az EU értékeit tükröző kiemelkedő újságírásért”. Bővebben itt olvashat .

Kapcsolatok:

fecsego.eu/EurópaiParlament

Leave a Reply 49 megnézve, 1 alkalommal mai nap |