| Mobile | RSS

Karácsony: egy dokumentum nyilvánosságra került, abban sincs sok köszönet

BELPOLITIKAKÖZÉLETFrissítve: 2021 ápr 29.

Karácsony Gergely (PM), Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely a Fudan Egyetem Magyarországra telepítésével összefüggő összes kormányzati előterjesztés nyilvánosságra hozatalát kérte. A Miniszterelnökség azonban közölte, hogy csak 45 nap múlva válaszol a főpolgármester kérdéseire.

Karácsony Gergely a Facebook oldalán írta meg, hogy az adatigénylést nem főpolgármesterként, hanem egyszerű állampolgárként adta, mert „nem az egy szem főpolgármesternek, hanem minden egyes magyar állampolgárnak joga van tudni, mire és milyen feltételekkel adósít el bennünket a kormány Kínának 500 milliárd forint értékben”.

A főpolgármester a továbbiakban ezt írta: „Miközben a kormány még legalább másfél hónapig folytatja a titkolózást, egy dokumentum mégis nyilvánosságra került, abban sincs sok köszönet. Mert azon a napon, amikor a fideszes kormánytöbbség több ezer milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki magánalapítványokba, a kormány a kínai Fudan Egyetemmel is megállapodást kötött. A megállapodás szövegét angolul adták közre. Ebből kiderül, hogy ez az egyetem is persze közpénzből épül, hogy utána rögtön ez is magánalapítványba kerüljön. Ingyenesen a kínaiak használatába adott hatalmas építményekről van benne szó, és arról, hogy mindez a kínai vállalatok európai terjeszkedését szolgálja. Okkal tartalmazza tehát az Egyesült Államok nagykövetségének állásfoglalása is, hogy a kínai felsőoktatási terjeszkedés a kártékony kínai befolyásszerzést szolgálja. És ezt erősítik meg Blinken amerikai külügyminiszter szavai is, amelyek szerint:

„Moszkva és Peking különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát.”


Szóval, akkor újra mondom:

a tízezer magyar fiatalnak elérhető lakhatást biztosító Diákvárosból egyetlen négyzetcentimétert sem adunk a kínai egyetem céljaira. Ameddig a kormány nem teremti meg a beruházás minden részletének teljes nyilvánosságát, addig nincs is miről tárgyalnunk, vagyis a kínai egyetem építéséhez sem járulunk hozzá. És ragaszkodunk ahhoz is, hogy ne az adófizetők kárára, ne a budapestiek feje fölött hozzon ilyen súlyú döntéseket az állam vagyonát magánzsebekbe átjátszó kormány, vagyis döntsön helyi népszavazás a kínai egyetemről.”

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |