| Mobile | RSS

Putyin: Kitiltom Oroszországból Vera Jourovát és David Sassolit

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 ápr 30.

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke./Kép. AFP

Oroszország megtiltotta a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának, köztük három magas rangú tisztségviselőnek, David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Věra Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének és Jörg Raupachnak, a berlini ügyészség vezetőjének.

Ezt az orosz külügyminisztérium közölte pénteken, kifogásolva, hogy az EU a közelmúltban illegitim és alaptalan korlátozó intézkedéseket vezetett be orosz állampolgárok és szervezetek ellen. Az intézkedéssel sújtottak köréhez tartozik:

  • Asa Scott, a svéd védelmi kutatóintézet biológiai, radiológiai és nukleáris biztonsági laboratóriumának vezetője,
  • Jacques Maire, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése francia küldöttségének tagja,
  • Ivars Abolins, a Lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács elnöke,
  • Maris Baltins, a Lett Állami Nyelvi Központ igazgatója,
  • Ilmar Tomusk, az észt nyelvi felügyelet vezetője.

Közleményében az orosz diplomáciai tárca nehezményezte, hogy Brüsszel minden orosz javaslatot következetesen figyelmen kívül hagy vagy elutasít, amely a problémák párbeszéd útján való rendezését szorgalmazza. A minisztérium szerint

az EU valódi célja az, hogy bármi áron feltartóztassa Oroszország fejlődését, és ráerőltesse egyoldalú világrend-koncepcióját,

amely nem a nemzetközi jogon alapul, ezzel kihívást intézve az orosz kül- és belpolitika önállóságához.

A moszkvai diplomácia azzal vádolta meg Washingtont, hogy ebben bátorítja az EU-t, nem is titkolva érdekeltségét abban, hogy „Európát ismét az éles geopolitikai konfrontáció arénájává” változtassa.

A feketelistára került személyek kitiltását Moszkva nem indokolta meg hivatalosan. A tisztségviselőknek a jelek szerint közük van az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz, az ügyben jogsegélyegyezmény alapján intézett orosz felvilágosítási kérelem visszautasításához, valamint a balti országok orosz kisebbsége nyelvhasználati jogainak megsértéséhez és orosz tömegtájékoztatási eszközök ottani betiltásához.

Jobb viszonyt remélt Moszkva. A minimumra csökkenti szolgáltatásait a moszkvai amerikai konzulátus, május 12-től már csak diplomata- és bevándorlóvízumot fog kibocsátani. Az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség a honlapján pénteken publikált közleményben arra hivatkozott, hogy a diplomatái múlt héten értesültek az orosz hatóságoktól arról, hogy meg fogják tiltani az amerikai képviseleteknek a külföldi állampolgárok bármilyen minőségben való alkalmazását. A moszkvai nagykövetség közölte továbbá, hogy konzuli osztályának alkalmazotti létszámát 75 százalékkal csökkenti. A diplomáciai képviselet azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy orosz vízumuk lejárta esetén június 15-ig hagyják el az országot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta: Moszkva jobb viszonyt remélt az új amerikai kormányzattól, mint amilyen mostanra kialakult. (MTI)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |