| Mobile | RSS

Magyarország nem vesz részt az uniós vakcinaigazolások informatikai tesztelésében, amiatt csúszhat a bevezetés

Magyarország nem vesz részt az uniós vakcinaigazolások informatikai tesztelésében, amiatt csúszhat a bevezetés

2021. április. 30. 11:22 2021. április. 30. 13:08 EUROLOGUS

szerző:EUrologus

Ausztria, Horvátország, Bulgária, Csehország viszont igen, ott már június elejétől működőképes lesz a rendszer.

Magyarország nem vesz részt az uniós vakcinaigazolások informatikai rendszerének tesztelésében. Ezt jelenti, hogy hazánkban nem lesz a rendszer működőképes június 1-jétől – tájékoztatta lapunkat az Európai Bizottság egy magas beosztású munkatársa.

Az Európai Bizottság az SAP és a T-Systems informatikai cégek bevonásával jelenleg is dolgozik az EU-n belüli utazást megkönnyítő digitális zöldigazolás technikai hátterén – tudta meg az EUrologus az uniós intézmény háttértájékoztatóján.

A tagállamok számára egy szoftversablont fejlesztenek, amelyek alapján a nemzeti hatóságok ki tudják majd állítani a QR-kóddal ellátott igazolásokat arról, hogy az adott állampolgárt beoltották-e, van-e érvényes PCR-tesztje vagy igazoltan átesett-e a betegségen.

Ennek a rendszernek a kiépítéséhez a Bizottság minden tagállamnak 1 millió eurós támogatást nyújt.

Emellett egy olyan applikáción is dolgoznak, amellyel a nemzeti hatáságok ellenőrizni tudják az igazolások érvényességét, és egy olyat is, amelyben a felhasználók tárolni tudják majd a dokumentumot.

Május 10-étől elkezdik majd tesztelni, hogy a nemzeti és az uniós rendszerek közötti jól tudnak-e egymással működni. A tesztelés első körében 15 uniós állam – többek között Ausztria, Horvátország, Bulgária, Csehország, Franciaország és Németország – vesz részt. Ha a teszt jól sikerül, ezekben az országokban már június elejétől működőképes lesz az uniós koronavírus-igazolások rendszere.

Május végétől újabb 9 állam – például Románia, Lengyelország, Szlovénia – száll be a tesztelésbe, ami várhatóan június közepére zajlik le.

Három uniós ország – Magyarország, Belgium és Szlovákia – ugyanakkor nem vesz részt a tesztek egyik hullámában sem, illetve az uniós vakcinaigazolások rendszerét szintén alkalmazni szándékozó Norvégia sem. Ha a kormányok meggondolják magukat, még csatlakozhatnak – magyarázta a Bizottság munkatársa.

Az uniós intézmény azonban úgy számol, hogy június végére minden államban technikailag működőképes lesz az uniós rendszer.  Az informatikai hátteret – akár tesztelik előzetesen, akár nem – csak akkor lehet majd használni, ha a vakcinaigazolás működési kereteit biztosító uniós rendelet életbe lép: ehhez az európai kormányoknak és az Európai Parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabálytervezetet. Az egyeztetések most kezdődnek, miután az Európai Parlament a héten elfogadta a tárgyalási pozícióját.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |