| Mobile | RSS

Falus Ferenc: Pillanatokon belül hozzánk is megérkezik az indiai mutáns

nepszava.huPublikálás dátuma2021.05.04. 18:58


Fotó: FRANK HOERMANN / AFP

Egyelőre senki sem tudja, mennyire fenyeget Magyarországon a járvány kiújulása, hatnak-e a vírusra a vakcinák.

Nagyon pesszimista vagyok – jelentette ki Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos az ATV Start című műsorában azzal kapcsolatban, hogy több Magyarországgal szomszédos országban már megjelent a koronavírus indiai variánsa. Szerinte óvatosnak kell kellünk, mert pillanatokon belül hazánkban is meg fog jelenni a mutáns. Hozzátette:
„egy dupla mutánsról van szó, két helyen változott meg a vírus génszerkezete, és emiatt nem tudjuk biztosan, hogy melyik védőoltás milyen mértékben nyújt védelmet”.Ugyanakkor szerinte abból a szempontból bizakodhatunk, hogy Európában először Angliában jelent meg tömegesen az indiai variáns, mégsem szorította ki a brit mutánst. A volt tisztifőorvos szerint a járványügyi intézkedésekbe, pontosabban a magyarországi nyitásba hibák csúsztak.

Fotó: Népszava„A védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, illetve nagy baj, hogy a kerthelyiségek a nyitásánál nem adták ki, hogy az asztalok között kétméteres távolság legyen. Szintén komoly hiba, hogy egy asztalnál négynél többen ülhetnek, mert ez még nem az az alkalom, amikor nagy társaságok gyűlhetnek össze”

– sorolta Falus Ferenc, aki szerint zárt térben mindenképpen FFP2-es maszkot kellene hordani.A szakember üdvözlendőnek tartja, hogy az egy közösségben élők kiülnek egy teraszra, de az otthoni rendezvényeknél még érvényben van a maximum tízfős szabály. Arra is felhívta a figyelmet, hogy már az is elég, ha egy rendezvényen egy szuperfertőző van, és körülbelül hét-tíz nap múlva látjuk meg a nyitás eredményét.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 57 megnézve, 2 alkalommal mai nap |