| Mobile | RSS

Petíció indult az olimpia ellen: 50 ezer aláírás érkezett egy nap alatt

NépszavaPublikálás dátuma2021.05.06. 18:08


Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A japánok már eleve a tervezett rendezési költség többszörösét költötték el, most hivatalosan 15,4 milliárd dollárra rúg a számla.

Az első 24 órában közel 50 ezer aláírás érkezett arra az online petícióra, amelyben arra kérik a szervezőket, hogy a koronavírus-járvány miatt ne rendezzék meg a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpiát. A japánok már eleve a tervezett rendezési költség többszörösét költötték el, most hivatalosan 15,4 milliárd dollárra rúg a számla. Az olimpia megtartásához 10 ezer egészségügyi dolgozóra, további 500 ápolóra és 200 sportorvosra lenne szükség, ők hiányoznának az országos egészségbiztosítási rendszerből a játékok alatt, akárcsak azok az orvosi létesítmények, felszerelések és egyéb források, amelyeket az olimpia érdekében használnának. A japán emberek mindössze egy-két százaléka van beoltva koronavírus ellen, s több mint 10 és fél ezren haltak meg eddig a fertőzésben. A szigetországban a járványügyi vészhelyzet május 11-ig él, de egybehangzó források szerint biztosan meghosszabbítják. Egy felmérés szerint kilenc prefektúra vezetője szeretné, ha az olimpiát ismét elhalasztanák vagy lemondanák, 47-ből pedig nem jött válasz arra hivatkozva, hogy nekik nincs döntési jogosultságuk. A lakosság 70-80 százaléka korábban szintén az olimpia ellen foglalt állást.
Azonban a japán kormány, a szervezőbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közös állásfoglalása alapján az ötkarikás játékokat július 23-i kezdéssel megrendezik. Ennek jegyében a NOB csütörtökön bejelentette, hogy a Pfizer–BioNTech cég az összes sportoló és delegáció számára biztosítja a vakcinát. A NOB nem tette kötelezővé az oltást, ugyanakkor mindenkit arra ösztökél, éljen a lehetőséggel.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 188 megnézve, 2 alkalommal mai nap |