| Mobile | RSS

Klára, hát nem ismeri a dalt? “Hazudni, csalni csúnya dolog…”

via GIPHY

Végre lehullt a lepel a nagy titokról: a Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferencnét indítja az ellenzéki-előválasztáson a miniszterelnöki pozícióért. Említett Gyurcsányné – vagyis Dobrev Klára – a vasárnap elhangzott beszédében pontokba szedve vázolta programját, amelyben gyakorlatilag mindent megígért, ami megkönnyíti az emberek életét: lesz majd gázárcsökkentés, na és persze sok-sok pénz, amit a magyar emberek jól kézhez kapnak majd – persze csak akkor, ha ő kerül hatalomra. Itt azért halkan megjegyeznénk, hogy talán mégsem volt annyira szuper ötlet éppen a gáz árának csökkentésével brillírozni, hiszen a magyar emberek pontosan emlékeznek arra, milyen mértékben emelte azt meg Gyurcsányné férje – azaz Feri – a szoclib kormányzás idején. 

A Demokratikus Koalíció nagyasszonya, azaz Dobrev Klára lesz a párt miniszterelnök-jelöltje – jelentették be nagy csinnadrattával vasárnap. Gyurcsányné expozéjában persze azonnal leszögezte, hogy Magyarországot visszavezeti Európába. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy akkor most pontosan hol is vagyunk, de talán nem is fontos. A lényeg, hogy vissza kell menni és punktum. A magyarországi külpolitika témaköre sem hiányozhatott a terítékről: Gyurcsányné a Kínával és Oroszországgal kialakított kapcsolatokról fogalmazott meg néhány magvas gondolatot. Egyik kedvenc részünk az, amikor ezt mondta:

Mi, magyarok európaiak vagyunk minden ízünkben, és Orbán Viktor egy sok ezer éves történelmi, kulturális, nyelvi hagyományból akar kirángatni minket, és valahol Oroszországhoz vagy Kínához kötni.

Itt most időzzünk el egy kicsit annál a képnél, hogy Orbán Viktor éppen kirángatta Magyarországot Európából és mindenképpen Oroszországhoz vagy Kínához akarja láncolni… majd gondoljunk vissza arra, miként is alakultak ezek a kapcsolatok Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején? Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni Putyin 2006-os magyarországi látogatását, amiről a Blikk így írt:

A tokaji bor és a Totó nevű puli kutya tetszett leginkább az orosz elnöknek, mikor szerdán a Gyurcsány családnál ebédelt. Putyin a tervezettnél több időt töltött a magyar kormányfő házában, és a külügy embereinek kellett szólniuk, hogy ideje lenne indulni Prágába. Totó két puszit adott a vendégnek, aki nagyon élvezte, hogy anyanyelvén társaloghatott Dobrev Klárával.

Egyelőre rejtély, hogyan vált a családi ebéden fogadott orosz elnök ősellenséggé, hiszen a tudósítás alapján Putyin annyira jól érezte magát Gyurcsányék villájában, hogy kis híján megfeledkezett prágai útjáról is.

HARC A KORRUPCIÓ ELLEN! IGEN, MEGCSINÁLJÁK!

Természetesen Gyurcsányné kiemelten fontos ügynek tekinti azt, hogy az európai magyar köztársaság, a Sokak Magyarországa az igazságra épüljön. Úgy fogalmazott:

A jövő köztársasági kormánya amint hivatalba lép, korrupciós vészhelyzetet hirdet, és megkezdi a munkáját egy antikorrupciós szervezet, egy önálló, korrupcióellenes rendőri egységgel együtt.

Azért annak is van némi diszkrét bája, hogy pontosan annak a Gyurcsány Ferencnek a felesége hangoztatta mindezt, aki 2017-ben érthetetlen módon saját magát és kormányzását leplezte le egy meggondolatlan pillanatában. Gyurcsány egy vidéki fórumon akkor arról beszélt, hogy kormányzása alatt az állami beruházások vállalkozóitól húsz százalékot kértek el, és ez volt akkor a politikai korrupció csúcsa. De említhetnénk a 4-es metró beruházással összefüggésben nyomtalanul eltűnt milliárdokat, a nemzeti vagyon kiárusítását, a sor sajnos igen hosszú… Mondjuk, arra kíváncsiak lennénk, hogy Dobrev Klára egy családi vacsora alkalmával vajon megkérdezte-e férjétől, hogy pontosan mit is értett az alatt, amit egy 2013-as pódiumbeszélgetésen sikerült elkottyantania:

Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.

Az egészen fondorlatos gondolatmenet végén már csak az a kérdés, hogy ha ő sem tudja, akkor ki tudja…?

NYUGDÍJEMELÉS ÉS KÖZMŰMINIMUM

Nos, természetesen nem hiányozhatott a szociális érzékenység sem Gyurcsányné beszédéből. Mert bizony szívügyének tekinti, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akik szegénységben élnek, segítséget adjanak. Ezt pedig úgy képzeli, hogy vissza kell állítani a nyugdíjak svájci indexálását. Nem tudni, hogy az európai nyugdíjakkal akkor most mi a helyzet – tudják, amit még az EP-kampány alatt ígért –, de most olyan svájci indexálást emlegetett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy lazán megadóztatná a nyugdíjakat (is). Mondjuk kedves tőle, hogy férjével ellentétben a 13. havi nyugdíjat nem venné el, vagy ha mégis, most nem említette… Szerinte az Orbán-kormány által bevezetett rezsicsökkentés is csak annak segít, aki az úszómedencéjét szeretné fűteni. A bevezetni kívánt úgynevezett közműminimummal kapcsolatban pedig elmondta:

Amikor térdig gázolunk a klímaválságban, be kell vezetni a közműminimumot, ami sokak életét tehetné könnyebbé. Ez azt jelentené, hogy húzunk egy határt, aki ennél kevesebbet fogyaszt, ingyen kap vizet, gázt, villanyt. Aki pedig sokkal többet fogyaszt, az fizessen érte sokkal többet.

Értjük, Klára, köszönjük! Nézzük meg, hogy akkor mit is tett a Gyurcsány-kabinet a nyugdíjasokért… ja, semmit.

Nincs szükség sokkterápiára. Nem kell félni, nem fog fájni, legalábbis nem annyira, mint amennyire azt sokan szeretnék elhitetni

– mondta még 2006-ban Gyurcsány a hangsúlyozottan nem a költségvetés egyszerű kiigazításaként, hanem fordulatként és reformként aposztrofált programcsomag ismertetésekor Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Kiderült: a legnagyobb mértékben a közüzemi díjak emelkednek.

A gáz árát már a középső, 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra emelése is érintené, de ezen felül, a kompenzációs rendszert úgy alakítják át, hogy átlagosan harminc százalékkal már augusztustól emelkedik a számla. Az áfa szeptember elsejétől emelkedik. A gázártámogatás átalakításával kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta, az éves 1500 köbméter alatti kisfogyasztók esetében az emelés mértéke kisebb, a 3000 köbméter felett fogyasztók esetében nagyobb lesz az az átlagos 30 százaléknál. Ugyancsak augusztustól 10-14 százalékkal a villany ára is. A kormány hosszabb távon a kompenzációs rendszer teljes átalakítására készül, Gyurcsány Ferenc szerint 2008-ra 30-50 milliárd forint közé akarják leszorítani a jövőben kizárólag szociális alapon járó, és az idén – még a mostani emeléssel is – 160 milliárd forintot felemésztő gázártámogatás költségét

– írta az Index még 2006-ban. Pedig egyébként ennek szöges ellentétét ígérte a választási kampányában.

A CSALÁDTÁMOGATÁSI RENDSZER MEGREFORMÁLÁSA, A CSALÁDI PÓTLÉK MINDENEK FELETT… JA, NEM

Dobrev szerint tarthatatlan, hogy a családi pótlék összege tíz éve változatlan, ezért szívügye, hogy ezt a duplájára emeljék. Kár, hogy viszonylag hamar elfelejtette, hogy kedves férje miniszterelnöksége idején sok más családtámogatással együtt eltörölte az első Orbán-kabinet egy- és kétgyermekes családok támogatására bevezetett adókedvezményét, és ezzel havonta több ezer forintot vett ki az emberek zsebéből. Ezt a Fidesz–KDNP 2011-ben állította vissza, és azóta folyamatosan bővíti a családi adókedvezmény rendszerét, amely újra segíti a munka mellett gyermekeket nevelőket. Az utóbbi időszakban több kormánypárti politikus szájából is elhangzott, hogy ha az ellenzéken múlna, se családi adórendszer, se további adócsökkentés nem lenne, hiszen az ellenzéki pártok az elmúlt években egyszer sem támogatták a családi adókedvezmény bővítését. Beszédes, hogy amíg az ellenzéki pártok a magyar gyermekes családok támogatását folyamatosan akadályozni próbálják, addig a migránsok betelepítését, pénzügyi támogatását és a családegyesítést megkönnyítő brüsszeli terveket gond nélkül megszavazták az Európai Parlamentben.

Összefoglalónk korántsem teljes, jelen írásunkban a valóság kicsinyke szeletét tártuk fel olvasóink előtt. Folytatjuk!

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

forrás: PestiSrácok

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |