| Mobile | RSS

Újabb pofont kapott az Európai Bizottságtól Orbán és oligarcha haverjai

OLKT.net

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 máj 6.

Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője./Kép. EPA

Hosszú vita alakult ki hétfőn az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók közt, amikor szóba került a New York Times magyar földbárókról szóló cikke.

Ebben azt írták, Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén a mezőgazdasági támogatások zöme

„a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”.

hvg.hu összefoglalója szerint Mina Andreeva, a bizottság szóvivője cáfolta, hogy ne tennének meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért.

Azt mondta, zéró toleranciát hirdettek az uniós pénzeket érintő visszaélésekkel kapcsolatban, és az Európai Számvevőszék jelentése szerint a visszaélések aránya 2 százalék alatt volt, ami nem számít jelentősnek. A magyar kormány 6,5 millió eurót vissza is fizetett a szabálytalan felhasználás miatt. Andreeva szerint nem lehet kizárólag a bizottságot hibáztatni, hiszen a forrásokat közösen kezelik a tagállamokkal.

A szóvivő azt mondta, támogatja a tényfeltáró újságírást, de a szerzőnek felajánlottak egy tájékoztatót, amit nem fogadott el, és mindössze három órát adott a bizottság sajtószolgálatának nagyon részletes kérdések megválaszolására. Ezt a New York Times tudósítója cáfolta, mondván több emberrel beszéltek a bizottságból, és a válaszadásra nem három órát, hanem három napot adtak.

Erre a bizottság szóvivője úgy válaszolt, olyan emberekkel beszéltek, akik hivatalosan nem nyilatkozhatnak, szemben a szóvivőkkel, nekik pedig csütörtök este küldték el a kérdéseket, pénteken viszont egyéb feladataik is vannak, így nem tudtak válaszolni a cikk megjelenése előtt.

Az újságírók emlékeztették a szóvivőt, hogy álszentség lehet ellenőrzésekről beszéni olyan esetekben, mint a cseh Andrej Babisé, akit EU-s forrásokkal kapcsolatos visszaélésekkel vádoltak meg, vagy a szlovák Jan Kuciaké, aki éppen hasonló ügyben nyomozott, amikor meggyilkolták.

Említették Magyarországot is, ahol a miniszterelnökhöz köthető emberek komoly uniós pénzeket tesznek zsebre.

via.  (nytimes.com)

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |