| Mobile | RSS

Putyin szerint a második világháború tanulságait feledőknek nincs bocsánat

MTIPublikálás dátuma2021.05.09. 15:01


Fotó: MIKHAIL METZEL / Sputnik via AFP

Az orosz elnök a második világháború végének 76. évfordulóján figyelmeztette mindazokat, akik „ismét agresszív terveket szőnek”.

A háború annyi elviselhetetlen megpróbáltatást, gyászt és könnyet hozott, hogy lehetetlen elfelejteni. És nincs megbocsátás és nincs mentség azok számára, akik ismét agresszív terveket szőnek – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök a nácizmus felett aratott győzelem 76. évfordulója alkalmából. Megjegyezte: csaknem egy évszázad telt el azóta, hogy a szörnyű náci fenevad egyre szemtelenebbé vált és megerősödött Európa közepén, és a faji és nemzeti felsőbbrendűség, az antiszemitizmus és a ruszofóbia jelszavai egyre cinikusabban elhangzottak.
„A történelem megköveteli a következtetések és a tanulságok levonását, de sajnos a nácik ideológiájából, a kizárólagosságuk téveszmés elméleteinek megszállottjai sok mindent újra megpróbálnak”

– figyelmeztetett Putyin, aki szerint nem csak mindenféle radikálisokról és nemzetközi terroristacsoportokról van szó.

Fotó: Sputnik via AFP / ALEXANDER GALPERINAz orosz elnök felidézte az orvosok és ápolók hőstettét, akik a sebesülteket mentették és minden életért küzdöttek a fronton és a hátországban. Beszédét követően az oroszországi győzelem napi megemlékezések fő eseménye a moszkvai katonai parádé volt, amelyen a hadsereg, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint más fegyveres testületek, katonai iskolák és szervezetek tagjai vonultak fel. Több mint 12 000 katona, 190 jármű és fegyver – tankok és rakétával felszerelt járművek – haladtak végig a Vörös téren. A parádén bemutatott harci eszközök sorát a második világháború legendás T-34-es harckocsija nyitotta, és az orosz hadsereg legfrissebb fejlesztései zárták, egyebek között az Armata páncélos, a Kurganyec és a Bumerang csapatszállító, valamint a Koalicija-SZV önjáró löveg, aknamentesítő robototok, továbbá drónok. Az orosz főváros felett harcigépek és helikopterek repültek át alakzatban, köztük ötödik generációs Szu-57-es, valamint MiG-29SZMT típusú vadászgépek és Kinzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-esek. A megemlékezés katonai menetét a moszkvai katonai körzet zenekarainak 1200 muzsikusa zárta. Moszkvához hasonlóan Oroszország más nagyvárosaiban is felvonulásokkal emlékeztek meg arról, hogy Európában 1945. május 9-én véget ért a második világháború.

Fotó: Sputnik via AFP / MAKSIM BLINOV

fecseg.eu/népszava.hu

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |