< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: “Amit az ellenzék szeretne, arra még nem volt példa a magyar történelemben” 2021. 05. 11. – 14:16 hirado.hu

| Mobile | RSS

“Amit az ellenzék szeretne, arra még nem volt példa a magyar történelemben” 2021. 05. 11. – 14:16 hirado.hu

Főoldal / Belföld

Létezik-e a magyar módszer? Vannak-e sajátosságai a közép-európai létnek? Milyen keretek közt éltünk rég, és hogyan változott ez mára? Többek között ezeket a kérdéseket járta körül az M5 Ez itt a kérdés című műsorában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, G. Fodor Gábor politológus és Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, a Hungarian Conservative főszerkesztője.

2010-ben olyan állapotok voltak az országban, amely vihetett volna, minket a görög útra is. Adósságválság, társadalmi válság, az emberek bizalma megrendült az államban. Hogyan lehet a bajból jövőt építeni? – tették fel a kérdést az adásban.

A műsor mindegyik vendége egyetértett abban, hogy mindehhez arra van szükség, hogy ne a kívülről jövő megoldási javaslatokat fogadjuk el, hanem

a magyar válaszok a nemzeti karakterből következzenek.

„Amikor azt mondtuk, hogy nemet mondunk a kötelező betelepítésre, ez Nyugat-Európa szempontjából teljesen értelmezhetetlen volt, de a magyar nézőpontból értelmezhető: nem akarjuk, hogy kívülről megmondják nekünk, hogy mi a helyes és mi a helytelen, ezt majd a magyarok eldöntik” – fogalmazott Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Szerinte hasonlóra volt példa korábban II. József idején: a magyarok nem fogadták el a kívülről jövő változtatási szándékot. A politikus aztán egy egészen közeli példát is hozott.

„Itt vagyunk egy világjárvány közepén, mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy akkor tudunk szabadulni ebből a járványból, ha van oltás és az emberek be vannak oltva. Minél több biztonságos és hatékony vakcinát szerzünk és azokat minél előbb felveszik a magyar állampolgárok, annál előbb szabadulunk, annál erősebb lesz a gazdaság. Felmerül a kérdés, hogy ebben a helyzetben miért nem használnak más EU-s országokban keleti vakcinákat? Azért mert nincs meg az erejük hozzá, nincs meg az intellektuális szuverenitásuk és nem volt meg a politikai szuverenitásuk, hogy meghozzák ezt a döntést a saját állampolgáraik érdekében. Szlovákiában például megbukott a kormány miután orosz vakcinákat szereztek be, ami hónapok óta a raktárakban áll, ahelyett, hogy emberéleteket mentenének vele, mert a szlovák politikai, gazdasági és kulturális elit nem volt képes meghozni azt a döntést, amit Magyarország igen” – magyarázta Orbán Balázs.

Kiemelte, hogy

amiket a magyar kormány tett az elmúlt tíz évben az a magyar társadalom döntő többségének akaratával és egyetértésével találkozott.

Példaként a migráció elutasítása és a kerítés építése mellett a családtámogatásokat, vagy éppen a vakcinák beszerzését említette, mint mondta ez nem jobb, vagy baloldali kérdés, hanem a magyar nemzeti érdeket jelenti.

A baloldali ellenzékről elmondta, hogy ők nyíltan az Európai Egyesült Államok létrehozásáért kampányolnak. Tehát több jogosítványt adnának Brüsszelnek és kevesebbet a magyar kormánynak.

„Ilyen a magyar történelemben még nem fordult elő, hogy amikor önálló ország voltunk, hogy a magyar politikában az ellenzék azt akarja, hogy kevesebb mozgástere legyen a magyar kormánynak és több, mondjuk Bécsnek. Ez példátlan a magyar történelemben. A dualizmus korában például a kormánypártnak egy tőle is jobbra lévő ellenzéke volt, ami a ’48-as alapokon állt” – idézte fel.

Hangsúlyozta, hogy azokat az ellenzéki politikusokat, akikkel lehetne nemzeti alapon együttműködni kiszorították az ellenzéki együttműködésből, nem rájuk lehet majd jövőre szavazni.

G. Fodor Gábor, politológus véleménye szerint

a politikában az erőt a szavazatok adják.

„Az elmúlt tíz évben a kétharmados felhatalmazásnak köszönhetően csodálatos dolgok jöttek létre. Ilyen például az új Alaptörvény. Hatalmas felhatalmazást jelentett a külföldi csatározásokban, amikor a magyarok érdekeit kellett megvédeni mindenki mással szemben. Így történt, hogy az IMF-et hazaküldtük, a bankokat megadóztattuk, a migránsokat nem engedtük be és szereztünk keleti vakcinákat” – fogalmazott a szakember.

Kiemelte, hogy olyan kivételes helyzetben vagyunk, hogy egy magyar politikai vezető, a miniszterelnök, európai tényező lett, tehát Orbán Viktornak van szava az európai politika alakításában.

Magyarics Tamás, külpolitikai szakértő, a Hungarian Conservative főszerkesztője úgy véli, hogy
a kisebb országoknak a nyugati hatalmak szerint az a dolga, hogy azt csinálják, amit megmondanak nekik, például Brüsszelben. Aki nem ezt teszi az rögtön megkapja a kritikát.

„Az a szuverén ország, amely képes szuverén döntéseket hozni” – húzta alá.

forrás: híradó.hu

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |