| Mobile | RSS

Mindenki ettől félt: felrobbantak az árak Amerikában

usa pénz

Gazdaság 2021. május 12. 14:34

Portfolio

Jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van. Az április inflációt nagy várakozás övezte, mert ekkor jelentkezik először a tavalyi alacsony bázis hatása, a várhatóan megugró árak pedig már év eleje óta aggodalmat okoztak a piacokon. Az infláció emelkedését az amerikai költségvetési élénkítés is támogathatta.▾hirdetés

A fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt az Egyesült Államokban áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ez messze meghaladja az elemzői várakozásokat – a konszenzus 3,6%-os emelkedést várt a márciusi 2,6% után. Az energia- és élelmiszerárak nélkül mért index 3%-kal nőtt, ami szintén jócskán magasabb az elemzők által prognosztizált 2,3%-nál, márciusban ez még 1,6%-kal nőtt.

EKKORA ÁREMELKEDÉSRE AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN EGYSZER SEM VOLT PÉLDA.

A fogyasztói árindex 0,8%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, az energia- és élelmiszerárak nélkül mért magindex emelkedése 0,9% az előző hónaphoz képest.▾hirdetés

AZ INFLÁCIÓ GYORSULÁSA JÓVAL A VÁRAKOZÁSOKON FELÜL ALAKULT.

Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a tavalyi alacsony bázis miatt várható volt, hogy idén áprilisban és májusban jelentős emelkedést látunk. A piaci aggodalmakat viszont fűtik az inflációs várakozások, mivel a befektetők egy lehetséges monetáris szigorítástól tartanak. A jelenlegi emelkedés mértéke pedig aggasztó abból a szempontból, hogy az előzetes becslések is túl óvatosnak bizonyultak.

A Fed már korábban jelezte, hogy az infláció tavaszi megemelkedését rugalmasan kezeli, és célja továbbra is a laza monetáris kondíciók fenntartása mindaddig, amíg a foglalkoztatottság el nem éri a válság előtti szintet. A foglalkoztatottsági adatok javulása áprilisban megtört, így a piaci aggodalmak a várható Fed-szigorítás miatt átmenetileg mérséklődtek. A mai közlés viszont alighanem újra fokozni fogja a befektetők aggodalmát.

Az inflációval kapcsolatban a fő kérdés, hogy a gazdaságok újranyitásával és az amerikai költségvetési élénkítésekkel mennyire válik tartóssá a magas áremelkedés, hiszen ha az infláció hosszabb távon is a Fed 2%-os célszintje felett marad, akkor elkerülhetetlen lesz a beavatkozás a jegybank részéről. Az áprilisi infláció megugrásában már jelentkezhetett a kormány fiskális csomagja, amely során 1900 milliárd dollárt helyeznek ki a gazdaságba. Ezek döntő része keresletélénkítő intézkedésekre megy (például egyszeri juttatás a háztartásoknak, vagy a munkanélküli segély megemelése).

A Fed azonban nem elsősorban a fogyasztói árindexet, hanem a személyes fogyasztások indexét nézi, ennek április adatát viszont később közlik. Kérdéses viszont, hogy egy ilyen mértékű áremelkedésre a jegybank mit lép majd. A jegybank alelnöke, Richard Clarida hamarosan beszédet tart, szavaira figyelni fognak a befektetők.

A dollár jegyzésében is jelentős mozgás látható a hír hatására. A befektetők azonnal elkezdhették árazni a Fed esetleges beavatkozását, a dollár több mint 0,4%-ot erősödött a hírre. A határidős amerikai indexekben is megjelent a hatás, a Nasdaq határidős indexe 1,5%-ot esett.

Az EUR/USD árfolyamának alakulása

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.00:0001:4003:2005:0006:4008:2010:0011:4013:201,20801,20901,21001,21101,21201,21301,21401,2150Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start 

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

fecsego.eu/portfolio.hu

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |