| Mobile | RSS

450 millió forintos uniós támogatást lophatott el egy alapítvány

KÖZÉLETFrissítve: 2021 máj 14.

Már az adóhivatal is nyomoz amiatt, hogy egy alapítvány csaknem 450 millió forintos uniós támogatást igényelt mélyszegénységben élőknek szervezett sportprogramokra, de a felvételek alapján csupán páran fociztak vagy éppen kannákat kerülgettek biciklivel. A Demokratikus Koalíció ügyészségi vizsgálatot sürget.

Néhányan bicikliznek, kannákat és téglákat kerülgetnek: Így valósult meg az a program, ami eredetileg a lakosság egészségi állapotának javítására szolgál Európai Uniós finanszírozással. A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást kapott, hogy 469 településen szabadidősportot és különböző programokat szervezzen az ott élőknek. A sportprogramokról készített felvételeket az alapítvány tette közzé a közösségi oldalán, erre lett figyelmes Hadházy Ákos képviselő is.

“Ezek a bejegyzések gyakorlatilag dicsekedtek azzal, hogy hogyan lopják el ezeket a pénzeket, hiszen, amikor egy deszkabudi előtt – nem lehet máshogy fogalmazni – három ember egy gumilabdával focizgat… ez nem nevezhető másnak, mint csalásnak. Ezeket a pénzeket a legszegényebb emberek elől, a legszegényebb ürügyén lopják el, és ennél nem lehet gusztustalanabbat elképzelni.” – fejtette ki Hadházy.

A történek miatt már az OLAF is vizsgálódik. A programokkal csaknem 22 ezer embert akartak elérni. Az alapítvány számításai szerint alkalmanként egymillió forintba kerültek a rendezvények. A Demokratikus Koalíció levélben fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Péter azt írta, hogy addig nem lépnek, amíg nincs kihallgatás, az új Büntető törvénykönyv szerint ugyanis a nyomozás csak ezután kerül a vádhatóság felügyelete alá. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal viszont már nyomoz az ügyben, költségvetési csalás gyanúja miatt.

“Az egész Orbán-rendszer pályázati rendszere teljesen szabálytalan, átláthatatlan, és újabb ügyek derültek ki, amelyeket föl kell tárni, nyilvánossá kell tenni, itt is bűncselekmények történtek nagy valószínűséggel.” – nyilatkozta Gréczy Zsolt.

Az ügyben kerestük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és az érintett alapítványt is, de adásunkig nem reagáltak a kérdéseinkre.

atv.hu

forrás OLKT

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |