< Böngészés > Főoldal / Blog2, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Irodalom, Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság / Blog article: Rostás Sándor a baksi romateleptől a szobafestés szines világába…

| Mobile | RSS

Rostás Sándor a baksi romateleptől a szobafestés szines világába…

Valóban megigértem, hogy nem irok a baksiakról, főleg a romákról. Ám hála Istennek aki nem engedte e gondolat szabadságát érvényesiteni. 

Egy olyan roma férfival találkoztam aki a Váradi utcában lakik.  Nem régóta költözött az “elittek” közé. Tisztességes,  becsületes állampolgárként ismertem meg.  Sokat beszélgettünk Rostás Sándorral, – Sada- aki egy nyilt őszinte emberként tárta fel az életét, a lehetőségeit. Imádja a családját s mindent megtesz annak érdekében, hogy tanuljanak a gyermekei – hat gyereke van ebből kettő lány és négy fiu-  hisz enélkül nem lehet az életkapuján belépni. Főleg nem  Bakson.  Sajnos a falu hirneve a béka s…e alatt van! 
Sada nem tudott beleeggyezni, nem tudta elfogadni a képzetlenségét.  – ennek okai voltak-  sokáig gyötörte e- gondolat, és  Isten segedelmével tudomására jutott, hogy az önkormányzat elindit egy OKJ szakma tanfolyamot. Elsőként  jelntkezett. boldogan közölte  velem: -felvették a tanfolyamra. Beszélgetttünk a tanulásról s annak felépitésérél  a rendszer megértésérél. Láttam szisztematikusan figyel és élvezi az “előadásomat”.  Számtalan kérdése volt, értelmes érdekfeszitő anomáliákat és annak hátterére volt kiváncsi. Ez az akarat, vitte el a csúcs felé. Kiakart emelkedni a nyomorból! Jobb életet szeretett volna a családjának,a gyermekei jövője érdekében is  ezért megszenvedett a tanulás  szinesvilágában. Felröppentek az álmok, a vágyak a lehetőségek ….Mikor itthon  voltam, megkeresett és tájékoztatott az órák gazdagvilágáról. Sok mindent nem értett. Az is igaz,nem szeretett tanulni, ám az élet csalafinta lehetőséget adott, és élt ezzel a gondolatszabadsággal.  Büszkén mesélte az órák hangulatát. Nehéz perceket élt át . Közben keményen dolgozott, hisz megkellett keresni a család napi betevőjét.  Szorgalmas emberként tekintettem rá. Mindenről beszélgettünk s vezettem a szavak értelmezési leforditási lehetségek felé. Szépen halattunk. Később a matematikai példák belsővilágát kezdtem feltárni Sadának. fogékony  volt. Sokat kérdezett. Biztattam ne adja fel. Ezek az “indulatok” minden hallgatónál előjön. Megijed, majd bepánikol. 

Eljött a pillanat

Boldogan  közölte velem: – SIKERÜLT LETENNEM A SZAKVIZSGÁT. 

Gratuláltam mert ez egy igazi fegyvertény volt.          

-oli-    

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |