| Mobile | RSS

Fideszes polgármestereknek sem tetszik az önkormányzati lakásokról szóló törvény

- msz -

– MSZ –

Az elmúlt két napban több levelet is írt Csach Gábor a parlamentnek kedd este benyújtott, az önkormányzati lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló törvénytervezet miatt − derült ki Balassagyarmat fideszes polgármesterének közösségi oldalán közzétett bejegyzésből. Mint írta, Balassagyarmaton az elmúlt évtizedben évente mintegy 10−15 millió forintot költöttek 171 bérlakás karbantartására és felújítására. Ezek közül 31-et az elmúlt húsz évben vásároltak vagy építettek, valamint 11 fecskelakást is kialakítottak.

Csach Gábor szerint nagy szükség lenne még több fecske- és szolgálati lakásra, mert a mennyiség a közelében sincs az igényeknek. A törvényjavaslatban jelzett rendkívül alacsony vételár (10−30 százalék) az önkormányzatoknak súlyos vagyonvesztést jelentene, ami esetükben egymilliárd forintra is rúghat  − tette hozzá a polgármester.

Sajnos Magyarországon a kommunizmus bosszújaként előnytelen lakáshelyzet alakult ki, amely akadályozza a mobilitást, hiszen az angolszász országokkal szemben, ahol a lakásállomány döntő része bérlakás, nálunk pont fordítva, különösen fontos a magyaroknak a lakástulajdon megszerzése

− mutatott rá a politikus, hozzátéve, hogy az önkormányzatok számára nagyon fontosak a fecske-, szociális és szakember-ellátást szolgáló lakások. Hangsúlyozta:

Ezek ideális számán lehet vitatkozni, de a nulla mindenféleképp rossz álláspont.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szintén a Facebookon reagált a törvénytervezetre. Úgy vélekedett:

A jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni.

Mint írja, a lakáspolitika fontos része a település működésének, a lakások pedig a település vagyonának. Szerinte a benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, ugyanis több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja.

A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott tervezet jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna

− érvel a polgármester. Kitért arra is, hogy a következő napokban szakmai javaslatokat fognak megfogalmazni a javaslat kezdeményezőjének, Böröcz Lászlónak, és remélik, hogy a jogszabály véglegesítése előtt ezeket figyelembe veszik majd.

A lakástörvény módosítása lehetővé tenné, hogy kedvezményesen megvásárolhatóvá váljanak az önkormányzati bérlakások. Nem ők az első fideszes polgármesterek, aki nehezményezik a javaslatot. Korábban Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere is felszólalt az ügyben. Szerinte Böröcz László, a javaslat beterjesztője nem gondolta át a törvényjavaslatot kellőképpen. Kovács Péter szerint a javaslat ilyen formában „marhaság” és igazságtalan, hiszen nem szabják meg benne, hány évet kell az adott bérlakásban lakni a vásárláshoz.

A javaslatot az ellenzék sem hagyta szó nélkül. Karácsony Gergely szerint „emberi drámák sorozatát okozhatja, hogy a nyugdíjas önkormányzati bérlők nevében bárki megszerezheti az általuk bérelt lakást”. Az MSZP szerint pedig a „Fidesz-kormány százezer önkormányzati bérlakást dob oda a lakásmaffiának” ezzel a törvényjavaslattal.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |