| Mobile | RSS

Elutasították a fellebbezést, hatalmas összeget fizet a magyar állam az elüldözött Sodexónak

Patthy Loránd Imre

PATTHY LORÁND IMRE

Helybenhagyták a Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában (ICSID) azt a hetvenhárommillió eurós (átszámítva több mint 25 milliárd forintos) kártérítést, amelyet a francia utalványkibocsátó Sodexónak ítéltek meg még 2019-ben a magyar állam ellenében a cafeteriák 2012. évi államosítása miatt – tudta meg a Telex.KAPCSOLÓDÓ

Több mint 23 milliárd forintot fizethet a magyar állam a Sodexónak

Több mint 23 milliárd forintot fizethet a magyar állam a Sodexónak

A döntőbíróság szerint ennyivel károsították meg az utalványos céget a kiszorítással. De a kormány még fellebbezhet.

A SODEXO ANNAK IDEJÉN AZÉRT MENT PERRE A MAGYAR ÁLLAMMAL, MERT 2012-BEN EGY KÉSŐBB AZ UNIÓS JOGGAL IS ELLENTÉTESNEK BIZONYULT AKCIÓVAL – A TÖBBI KÜLFÖLDI UTALVÁNYOS CÉGGEL EGYÜTT – KISZORÍTOTTÁK A MAGYARORSZÁGI CAFETERIAPIACRÓL, HOGY HELYET CSINÁLJANAK AZ ERZSÉBET-UTALVÁNYNAK ÉS A SZÉP-KÁRTYÁNAK.

A lépést követően csak az állami Erzsébet-utalványok és a SZÉP-kártya után járt a kedvezményes adó, a többi béren kívüli juttatás esetében viszont 31-ről 51 százalékra emelték azt. Ennek következtében a Sodexo árbevétele egy év alatt a harmadára esett vissza, a szintén érintett Edenrednek pedig az ötödére. A Le Chèque Déjeuner csakhamar ki is vonult Magyarországról.

A három cég az ügy miatt közösen fordult az ICSID-hez. Az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület, és több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot.

A 2019. évi döntés arra hivatkozott, hogy a magyar állam döntése szembement a francia–magyar beruházásvédelmi megállapodásban rögzítettekkel. Ezt hagyták most helyben, miután az állam fellebbezést nyújtott be, és a döntés megsemmisítését kérte. Az Edenred esetében már 2020 márciusában döntöttek a fellebbezés elutasításáról.

A magyar állam mostanáig mintegy 35 milliárd forintot bukott a cafeteriapiac államosítása miatt.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |