| Mobile | RSS

Félmilliárdos büntetést kaphat az a multi, amelyik a magyaroknak rosszabb minőségű árut kínál

A laborban ellenőrzött 120 háztartási, kozmetikai termékpár harmadánál a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb a tájékoztatás.

2021. május 28., 08:49

Szerző: 168/MTI

Jövő év május 28-án lép hatályba a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvényi előírás. Ez lehetővé teszi, hogy ha egy árut egy uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy márkanevében, küllemében megegyezik egy másutt forgalmazott termékkel, összetételük vagy más jellemzőik azonban jelentősen eltérnek, akkor akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a terméket árusító cég – írta pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). 

A minisztérium idén elvégzett laborvizsgálata szerint a 120 vizsgált termékpár harmadánál tapasztalták úgy, hogy a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb volt a tájékoztatás. Ezt a jövőben már tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként szankcionálhatják. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének akár 5 százalékát is elérheti, multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet. A jogszerű és objektív tényezőkkel indokolható különbségekről a vásárlót tájékoztatni kell.

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma idén 420 különböző termékminta vizsgálatát végezte el. A Magyarországon kapható 120 féle háztartási-vegyipari és tisztálkodási-kozmetikai szert az Ausztriában, Németországban és Olaszországban árusított termékpárjaikkal hasonlították össze. Egyebek mellett mosó- és mosogatószerek, folttisztítók, fehérítők, öblítők, samponok, tusfürdők és folyékony szappanok címkéjét, csomagolását, összetevőit és mérhető hatóanyag-tartalmát vetették egybe a szakemberek. Az ITM és a fogyasztóvédelmi hatóság az élelmiszernek nem minősülő termékek kettős minőségét ellenőrzi. Az élelmiszerek esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) járhat el.

A bevizsgált 120 termékpárból 41 esetben találtak eltérést. 29-nél volt magasabb a külföldön forgalmazott szer hatóanyag-tartalma, 24-nél szerepelt több információ az olasz, osztrák vagy német csomagoláson. Az összes ellenőrzött árucikk tizede mindkét szempontból eltérő minőségben vásárolható meg a nyugat-európai és a magyarországi üzletekben. Tizennégy terméknél a forgalmazásban tapasztaltak kettős minőséget a szakemberek amiatt, hogy egy-egy termékcsalád jobb, nívósabb darabjait idehaza nem árusítják, mondta el Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár

Az eltérő minőségű termékek neve a hatósági eljárás megindításával válik közölhetővé, amire szintén 2022 májusától lesz lehetőség. A törvény elfogadása és hatályba lépése közötti másfél éves felkészülési idő alatt a gyártók és a forgalmazók önkéntes intézkedésekkel tehetnek eleget a jogszabályi kötelezettségnek. A fogyasztóvédelem már most jelzi az érintett piaci szereplőknek, hogy a majdani bírságolás elkerülése érdekében hogyan változtassanak gyakorlatukon.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Kallos Bea)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |