| Mobile | RSS

Lebuktatta Orbánék Nemzeti Konzultációs csalását

BELPOLITIKAKÖZÉLETFrissítve: 2021 máj 29.

Orbán Viktor

Tavaly szeptemberben futótűzként terjedt a hazai médiában, hogy élő emberi regisztráció nélkül, robotokkal is ki lehet tölteni a Nemzeti Konzultációt. Akkor egy 25 órás videó került fel az internetre, amin látszik, hogy emberi beavatkozás nélkül érkeznek be hamis adatok a konzultációba – tudta meg a pestibulvar.hu, a Telex cikkére hivatkozva.

Pár nap múlva a Telexnél jelentkezett is a magát Nerbot -nak nevező személy, aki elárulta, hogy elegendő volt minimális programozói tudás ahhoz, hogy kb. 10 másodpercenként kerüljön be a konzultációba hamis névvel, véletlenszerű válaszokkal adat.

SZÓ SEM VOLT HACKELÉSRŐL, EGYSZERŰEN ROSSZ VOLT A WEBOLDAL!

A weboldalról ugyanis hiányzott egy, a webfejlesztők körében alapvetően alkalmazott eszköz, a reCaptcha, amivel a weboldal programozói ki tudják szűrni a robotokat, és csak élő személynek engedik az űrlapok kitöltését. Így az automata kitöltéshez elég volt egy főiskolai programozói képzés első éves tudásanyaga.

A kiberbűnözést felderítő nyomozók decemberben találták meg a férfit, házkutatást is tartottak nála, most pedig vádemelési javaslattal az ügyészségre küldték a nyomozás adatait információs rendszer vagy adat megsértése bűntette ügyében. Amennyiben a vád igaznak bizonyul, akár két év börtönt is kiszabható az elkövetőre.

Már az ügy kirobbanásakor felmerült, hogy vajon tényleg programozói hiba miatt sikerült ilyen gyengére a kormány konzultációs oldala,

VAGY SZÁNDÉKOSAN HAGYTA MEG EZT A KISKAPUT A FIDESZ, HOGY ŐK TUDJÁK MEGHAMISÍTANI AZ ADATOKAT.

Sem a Fidesz, sem a kormány nem adott azóta sem választ arra, hogy vajon mennyi, robotokkal kitöltött hamis konzultációs válasz érkezhetett a konzultációra, és vajon így értékelhető volt-e -az egyébként teljesen semmitmondó kérdésekkel teletűzdelt- a konzultáció.

Úgy tűnik, a kormánynak nincs szerencséje a különböző típusú honlapokkal, azóta már felmerültek hiányosságok az oltásregisztrációs oldallal kapcsolatban is, és befürödtek az időpontfoglaló rendszerrel is, ami egyszerűen összeomlott amikor elkezdték használni az emberek, de hasonlóképpen járt az SZJA oldal is a beadási határidő utolsó napjaiban.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |