| Mobile | RSS

Karácsony és Baranyi felavatta a Kínának üzenő utcanévtáblákat

A főpolgármester szerint ezzel azt szeretnék megüzenni a világnak, hogy Budapest és Ferencváros kiáll az emberi jogok és a szolidaritás mellett, valamint nem kér a kínai elitegyetemből.

2021. június 2., 14:37

Szerző: 168

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a Fudan Egyetem tervezett helyén négy utcát neveztek át a kínai elitegyetem elleni tiltakozásból, olyan nevekre, amelyek a kínai döntéshozóknak minden bizonnyal nem fogja elnyerni a tetszését. Az utcanevek a következők: Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út. 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere KeljfelJancsi című műsorunkban arról beszélt, bízik benne, hogy a kínaiak visszalépnek a Fudan Egyetemtől, ha meglátják az utcaneveket. Szerinte az akciójukról nem is kell külön tájékoztatni a kínai félt, mert a világsajtóban már híre ment a lépésüknek.

Fudan; Diákváros, utcanévtábla

Fotó: 168.hu | Dimény András

A táblákat Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina avatták fel:

Baranyi a KeljfelJancsi című műsorban és a táblák felavatásán is felhívta a figyelmet arra, hogy a budapestiek csütörtöktől mondhatják el véleményüket a kínai egyetem Magyarországra költözésével kapcsolatban. A június 4-től 13-ig tartó konzultáción személyesen lakcím kártyával lehet majd voksolni a város húsz pontján, emellett az online lehetőség is adott az aHang oldalán.

Karácsony Gergely a Diákvárosról azt mondta, hogy elsősorban nem Budapest, hanem egész Magyarország érdeke, hogy felépüljön. „A fővárosi és a kerületi vezetés azért küzd, hogy a vidéki hallgatóknak szánt Diákvárost ne húzzák le egy másik projekt miatt” – tette hozzá.

Fudan; Diákváros, utcanévtábla

(Fotó:168.hu | Dimény András)

A főpolgármester a szerdai akcióval azt szeretné megüzenni a világnak, hogy Budapest és Ferencváros kiáll az emberi jogok és a szolidaritás mellett. „Ezentúl bátorítok mindenkit, hogy emelje fel a szavát, vegyen részt a konzultáción és mindenkit szeretettel várunk a szombati tüntetésre. Ez egy remek alkalom arra, hogy megmutassuk Magyarország nem kér ebből a beruházásból és a kínai elitegyetemből, hanem egy vidéki hallgatóknak szánt diákváros mellett köteleztük el magunkat” – mondta.

Szombatra a Szikra Mozgalom hirdetett demonstrációt a Hősök terén a Diákvárosért és a Fudan ellen.

(Kiemelt kép: 168.hu | Dimény András)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |