| Mobile | RSS

Karácsonynak van a legnagyobb esélye legyőzni Orbánt – ezt látják az emberek

Fotó: MTI via AP/AP Photo

Népszava Online megbízásából készítette a Publicus Intézet azt a felmérést, melyben az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát mérték meg. A felmérés egyértelműen Karácsony Gergely előnyét mutatja.

Az ellenzéki szavazók 40 százaléka szerint

KARÁCSONY GERGELYNEK VAN A LEGTÖBB ESÉLYE A VÉGSŐ GYŐZELEMRE A FIDESZ JELÖLTJE ELLEN!

Ehhez képest Dobrev Klárát csak az ellenzékiek 21 százaléka tartja erre a legalkalmasabbnak, míg Jakab péter esetében 12 százalék ez az arány.

publicus elovalasztas felmeres

Még a DK szavazóinak az egy harmada (36 százalék) is úgy látja, hogy Dobrev Klárával szemben Karácsony Gergelynek több esélye van legyőzni a Fidesz jelöltjét, és Jakab Pétert mindössze két százalék látja eslélyesnek. A Jobbik szavazók majd’ negyede (23 százalék) Karácsonyt látja esélyesnek, míg Gyurcsány Ferenc feleségét senki nem említette közülük.

Ammenyibben az alábbi három jelölt közül lehetne választani: Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter (akik a legnagyobb eséllyel bejutnak az előválasztás második fordulójába) jelenleg az alábbi eredmény születne:

Karácsonyra szavazna tízből nyolc (83 százalék) MSZP-P szavazó, a Momentum szavazók kétharmada (65 százalék), minden hetedik (15 százalék) DK szavazó, továbbá minden ötödik Jobbik (22 százalék) és szintén minden ötödik (21 százalék) bizonytalan szavazó is. A Jobbik szavazóinak mindössze két százaléka szavaznak Dobrev Klárára, és a DK szavazóinak hat százaléka Jakab Péterre.

Ezek a számok azért is lehetnek érdekesek az előválasztás szempontjából, mert folyamatosan lehet hallani a bejelentéseket, hogy az egyéni körzetekben is történnek egyeztetések, egy-egy párt, ahol nem indít jelöltet, más párt jelöltje mögé áll be.

Általános vélekedés, hogy a miniszterelnökök személye az egyéni jelöltek támogatottságát is fogja növelni. Ám a Jobbik-DK szavazók közötti nagy távolság azt is eredményezheti, hogy a két párt közötti megállapodások semmit sem fognak “hozni a konyhára”. Mindez azért is fontos minden pártnak, mert nem mindegy, hogy ki, hány jelölttel vág neki a választásoknak, kinek mekkora frakcióra lesz esélye a következő parlamentben.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 53 megnézve, 1 alkalommal mai nap |