| Mobile | RSS

Világgazdaság-Egyesült Államok-munkanélküliség Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban



    Budapest, 2021. június 3., csütörtök (MTI) –

Tovább csökkent, a pandémia kezdete óta először esett 400 ezer alá az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy lendületesen bővült a foglalkoztatottság májusban.

    A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 385 ezerre süllyedt a május 29-vel zárult héten, ami 20 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbinál. Tavaly március 14. óta ez a legjobb érték, amikor 256 ezret jegyeztek fel.
    Elemzők némileg kisebb csökkenésre, 390 ezres értékre számítottak.
    A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 30 500-zal, 428 ezerre esett a múlt héten, ami szintén tavaly március 14. óta a legjobb érték.
    Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó “békebeli” hét volt a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának négyhetes mozgóátlaga 225 500-on állt.
    A május 22-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 169 ezerrel, 3,771 millióra nőtt. Elemzők gyengülő adatra, 3,615  millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 22 750-nel, 3,688 millióra emelkedett.  
    Összességében 15 435 982 ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a május 15-ével zárult héten, több mint 366 ezerrel kevesebben, mint egy héttel korábban.
    A következő hetekben valószínűleg még tovább csökken a kérelmek száma, mivel a gyors ütemben újrainduló gazdaságban a vállalatoknak nagy szüksége van további munkavállalókra a növekvő kereslet kielégítésére.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |