| Mobile | RSS

Összerugdostak egy újságírót Izraelben a rendőrök

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 jún 6.

Benjamin Netanjahu a Jeruzsálem-nap alkalmából május 9-én tartott rendkívüli kormányülésen. Ezen a napon szélsőséges izraeli csoportok tartottak provokatív felvonulást, ami után annyira elszabadult az erőszak, hogy az ország elnöke, Reuven Rivlin már polgárháborútól tart. Fotó: AMIT SHABI/AFP

Givara Budeiri az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak tudósított egy tüntetésről, a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrah városrészből, amikor izraeli rendőrök lökdösni kezdték, majd őrizetbe vették. Amikor a vele lévő operatőr megpróbált a nő felé nyúlni, akkor összetörték a kameráját. Erről Hoda Abdel Hamid, a csatorna másik munkatársa számolt be, és azt is elmondta, hogy a rendőrök nem hagyták, hogy Budeiri megmutassa az izraeli kormány által kibocsátott sajtóigazolványát.

© Technológia: 444.hu

Budeirit órákkal később szabadon engedték, azzal a feltétellel , hogy 15 napig nem megy Sejk Dzsarrahba. (Ez az a városrész, ahol a legutóbbi, több mint egy hetes összecsapássá eszkalálódott izraeli-palesztin konfliktus kirobbant.) A riporter akkor mondta el a sajtónak, hogy bántalmazták is: „Mindenhonnan jöttek rám, nem tudom, miért, a falhoz rúgtak. Az autóban is nagyon összerugdostak.”

A nő sajtó feliratú mellényt viselt, ennek ellenére állítása szerint úgy bántak vele a rendőrörsön, mint egy bűnözővel. Nem vehette le a nehéz golyóálló mellényt és a szemét sem csukhatta be. Azzal vádolták, hogy megrúgott egy izraeli rendőrt, amit ő tagad. Szemtanúk sem láttak ilyesmit, és azt sem értették, miért pont vele bántak így, ugyanis a helyszínen még számos riporter csinálta ugyanazt, mint Budeiri.

Az esetet kritizálta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szóvivője, Sabrina Bennoui is, aki a letartóztatást megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte. „Ez egyértelműen sérti a sajtószabadságot, mert az újságíró felismerhető volt a sajtómellényéről, és az izraeli hatóságok nyilvánvalóan meg akarják akadályozniaz újságírókat munkájuk elvégzésében és a helyszíni tudósításokban” – mondta Bennoui. (Al Jazeera)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 101 megnézve, 1 alkalommal mai nap |