| Mobile | RSS

Cseh Katalin: A vétó nem az erő, hanem a gyengeség jele!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 jún 8.

Cseh Katalin, EP képviselő (Momentum)

❗A vétó nem az erő, hanem a gyengeség jele❗

Orbán Viktor folyamatos vétói rámutattak arra, hogy az Európai Unióban a külpolitikai döntéshozatalok során miért kell áttérni az egyhangú döntéshozatalról a többségire. A magyar kormányfő politikája miatt egyre többen ismerik fel Európában: ha továbbra is ragaszkodunk az egyhangú döntéshozatalhoz, akkor az Orbánhoz hasonló, közös, európai értékeinket lábbal tipró vezetők gúzsba köthetik közösségünket – néhány kétes és átláthatatlan kínai vagy orosz ügyletért cserébe.

Erre a felismerésre jutott nemrég a német külügyi államtitkár és a német külügyminiszter is, utóbbi egyenesen kijelentette, hogy a vétónak mennie kell. Ha a rendszeresen vétózó, orosz és kínai érdekeket kiszolgáló Orbán Viktor valóban komolyan gondolja, hogy Magyarország mindent megtesz a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében, akkor hagyjon fel vétózó gyakorlatával és támogassa a közös európai kiállásokat!

Ugyanis a vétó nem az erő, hanem a gyengeség jele. Orbán vétói pedig nem a magyarok érdekét szolgálják, hanem Moszkva és Peking érdekeit, akik egy gyenge és megosztott EU-t akarnak látni.

Az Európai Unió már sokszor bebizonyította, hogy képes a megújulásra. Most is egy ilyen megújulásra van szükség. Ha megvan bennünk a kellő politikai akarat, akkor képesek vagyunk megreformálni döntéshozatali mechanizmusainkat is.

Európa nem lehet befolyásos globális szereplő addig, amíg az egyhangúság és az autokratikus vezetők vétói megbéníthatnak bennünket!

Szerző. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 59 megnézve, 1 alkalommal mai nap |