| Mobile | RSS

Hírek Európai Parlament / Jogállamiság: a források védelme érdekében a Bizottságot sürgetik az EP-képviselők

Uniós ügyek 2021.6.2. – 19:16  

A képviselők azt akarják, hogy az Európai Bizottság bizonyítsa, feladata az, hogy megvédje az EU költségvetését a jogállamiság elvét sértő tagállamoktól.

©AdobeStock/Respiro888
A képviselők szerint a szabályozás már most is elég egyértelmű. ©AdobeStock/Respiro888 

A 2020-ban elfogadott szabályok alkalmazását, amely összekapcsolja az uniós források folyósítását azzal, hogy a tagállamok tiszteletben tartják-e a jogállamiságot és az uniós értékeket a júniusi plenáris ülésen vitatják meg.

Sürgős kérdés a jogállamiság ügye


A Parlament költségvetési és költségvetés-ellenőrzési szakbizottságainak május 26-i, közös ülésén az EP-képviselők Gert Jan Koopmannal, az Európai Bizottság költségvetési osztályának főigazgatójával tárgyaltak.

Koopman hangsúlyozta a jogállamisággal kapcsolatos esetleges bizottsági értékelések érzékeny jellegét a tagállamokban. Kiemelte, hogy a Bizottság nem engedhet meg magának hibákat, például, hogy az általuk elindított eljárást később jogi úton meg lehessen támadni.

A Bizottság a törvény végrehajtásának módját elmagyarázó irányelveket készít, melyekről június első felében konzultál a Parlamenttel. A képviselők szerint a szabályozás már most is elég egyértelmű.

A Parlament a júniusi plenáris ülésen szavaz majd az irányelvről készült jelentésről. „Minden tagállamnak lehetőséget kell adni, hogy meggyőződhessen arról, a Bizottság valóban objektív módon vizsgálódik” – mondta Petri Sarvamaa (néppárti, finn).

„Amikor a jogállamiság megsértéséről beszélünk, az egy nagyon komoly vád. Tudatában vagyunk annak, hogy nagyon alaposnak kell lennünk az értékelésekkel. De ez a szigorúság és aprólékosság nem halaszthatja el a rendelet alkalmazását örökre”- mondta Eider Gardiazabal (szocialista, spanyol).

Mások szerint jogállamisági-válság van az EU-ban, és felszólították a Bizottságot, hogy határozottan cselekedjen, hogy megakadályozza a jelenlegi helyzet romlását. Terry Reintke (zöldpárti, német) elmondta: „Abszolút bízunk abban, hogy a Bizottság képes figyelemmel kísérni, megtalálni és értékelni az eseteket. … De az a benyomásom, és az EU polgárainak milliói nevében beszélek, hogy nem kezelik elég sürgős kérdésnek a témát. Olyan érzés ez, mintha egy égő házban ülnél, és azt mondanád: mielőtt felhívnánk a tűzoltókat, irányelveket dolgozunk ki arra vonatkozóan, hogyan tudják eloltani ezt a tüzet” – mondta Reintke.

Az EU költségvetése és a jogállamiság


A 2020 végén elfogadott jogszabály az uniós forrásokhoz való hozzáférést a jogállamiság tiszteletben tartásától tette függővé. Ha a Bizottság megállapítja, hogy egy ország jogsértést követ el, és az EU pénzügyi érdekeit veszélyezteti, javasolhatja, hogy az adott tagállam esetében csökkentsék, vagy fagyasszák be a kifizetéseket az EU költségvetéséből.

A Tanácsnak minősített többséggel kell meghoznia a döntést. A jogszabályok a végső kedvezményezettek – mezőgazdasági termelők, diákok, kisvállalkozások vagy nem kormányzati szervezetek – érdekeit is védeni akarják, akiket nem lehet a kormányaik döntései miatt büntetni.

Jogi kihívások


A jogállamiság és a demokrácia helyzete utóbbi években aggodalomra ad okot néhány tagállamban.

Magyarország és Lengyelország a rendelet megsemmisítését követelte az Európai Bíróság előtt. Az EU vezetői 2020. december 10–11-i ülésükön megállapodtak abban, hogy a Bizottságnak irányelveket kell készítenie a szabályok végrehajtására, amelyeket a Bíróság ítélete után véglegesíteni kell.

A Parlament azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a szabályok hatályban legyenek, és hogy a Bizottságnak jogi kötelessége megvédeni az EU érdekeit és értékeit.

Arról, hogyan szeretné az EU megvédeni a jogállamiságot itt írtunk bővebben.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |