| Mobile | RSS

Orbán kiakadt – Hidegháborút emlegetve üzent Brüsszelnek!

Írta G. Kovács Károly

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott találkozójukon 2017. május 13-án Fotó: Thomas Peter / MTI/EPA

Orbán Viktor nem ment el szó nélkül a német külügyminiszter kijelentése mellett, melyben Heiko Maas azokat a tagországokat bírálta, melyek állandó vétójukkal bomlasztják az unió egységét, és szerinte meg kell szüntetni az egyes tagállamok vétóhoz fűződő jogát.

A magyar kormányfő Szamizdat 9. címmel közölte írását, amiben arról ír, hogy szerinte az európai baloldal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot, éppen “azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében”.

“ÍGY VOLT, S HA SZÁZSZOR TERJESZTIK IS BE ÚJRA, SZÁZADSZORRA IS EZ LESZ AZ EREDMÉNYE”

– írja Orbán.

“Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki. Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa” – emeli ki a miniszterelnök, aki szerint az elmúlt években “ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált”.

Orbán azonban úgy véli, “ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt –, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ.”

A miniszterelnök szerint eljött az ideje, hogy “a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt”.

“Ami Európa Kína-politikáját illeti, véleményünk szerint

MEG KELL ELŐZNI, HOGY ÚJRA HIDEGHÁBORÚS POLITIKA ÉS KULTÚRA ALAKULJON KI A VILÁGPOLITIKÁBAN”

– írja Orbán, aki szerint a “hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is”.

“Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális-tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra” – írja a miniszterelnök, aki kijelentette, hogy Magyarország a jövőben is mindent elkövet majd a nemzetközi együttműködés fejlesztése érdekében.

“Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni. Támogatjuk az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket. Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását” – zárja sorait a kormányfő.

És hogyan lépne fel Orbán az elnyomó Kínával szemben a közös, szerinte semmitmondó és nevetséges nyilatkozatok helyet?

SEHOGY!

A kínai hitelből épülő vasútvonal és most a Fudan Egyetem kapcsán is egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány képes elárulni a nemzetet, kiárusítani és eladósítani az országot a keleti kommunista pártnak. Pedig ahogy arra egy korábbi cikkünkben is rávilágítottunk, a Fidesz szárnybontogatása során még elég élesen kritizálta a kínai kommunista pártot, nyilatkozatban ítélték el őket a Tienanmen téri vérengzés kapcsán.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 36 megnézve, 1 alkalommal mai nap |