| Mobile | RSS

A legkorruptabb osztrákkal henyelgett Orbán a Karmelita erkélyén!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 jún 16.

Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellárt fogadta Orbán Viktor a Karmelitában.

Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellárt fogadta Orbán Viktor a Karmelitában, a miniszterelnök mellett ott volt még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, erről tanúskodik a kormányfő közösségi oldalára feltöltött fotó.

ELŐZMÉNY:

A korrupciós ügyben sajtóértesülések szerint a Schüssel vezette kormányok több tagja és az akkori kormánypártok más politikusai is érintettek. A bejelentés váratlan volt, Schüssel ugyanis mindeddig nem szólalt meg a botránnyal kapcsolatban, s nem válaszolt a lemondását követelő ellenzéki kijelentésekre sem.

A 66 éves kereszténydemokrata politikus – az Osztrák Néppárt (ÖVP) tekintélyes tagja, volt elnöke – hétfői sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy ő maga vagy pártja felelős lenne a részben állami tulajdonban lévő cégnél gyanított visszásságokban. Lemondását azzal indokolta, hogy elő akarja segíteni az ügy teljes, politikai befolyástól mentes feltárását. Képviselői megbízatását a hét végén adja vissza. Az egyre terebélyesebb botrány miatt Wolfgang Schüsselt is érték bírálatok. Nem sokkal a sajtótájékoztató után közzétett írásos nyilatkozatában úgy fogalmazott: nem zárható ki, hogy bizalmára “egyesek nem szolgáltak rá vagy visszaéltek vele”.

Sajtóértesülések szerint a jelenlegi koalícióban is részt vevő Osztrák Néppárthoz (ÖVP), valamint volt koalíciós partnereihez, az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) és az abból kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nevű ellenzéki párthoz tartozó politikusok kerültek korrupció gyanújába. A BZÖ a feltevések szerint közvetlenül is kapott jogszerűtlen támogatást a cégtől. A – többségükben hivatalosan meg nem erősített – feltételezések szerint a politikusok több esetben egy osztrák lobbista, Peter Hochegger közvetítésével kaphattak kenőpénzeket.

A Telekom Austria-ügy teljes és gyors feltárását Heinz Fischer szövetségi elnök is szorgalmazta egy vasárnap megjelent interjúban. Az államfő kijelentette: a leghatározottabban el kell ítélni a politika és az egyéni haszonszerzés összefonódását, s meg kell védeni Ausztria jó hírét. A politikus és az ÖVP megítélésének ártott az is, hogy egy másik, hűtlen kezelési ügyben nyomozás folyik Schüssel volt pénzügyminisztere, Karl-Heinz Grasser ellen is. A BUWOG lakásszövetkezet privatizációjának körülményeit vizsgáló nyomozásban gyanúsított Peter Hochegger is.

Schüssel 2000 és 2007 között két egymást követő kormány élén állt Ausztriában. 2000-ben az akkori uniós tagországok nyomása ellenére koalíciót kötött a populista, szélsőjobboldali kötődésű FPÖ-vel. 2002-ben előre hozott választásokat követően ismét az ÖVP és az FPÖ alakított koalíciót. Miután azonban az FPÖ 2005-ben kettészakadt és a korábbi pártelnök, Jörg Haider vezetésével kivált belőle a BZÖ, az új párt vette át az FPÖ helyét a koalícióban. Az ÖVP elnöki tisztségét 1995 és 2007 között töltötte be Wolfgang Schüssel.

Wolfgang Schüssel korábban minden tisztségéről lemondott, jelenleg büntetőeljárást folytat ellene az osztrák Legfelsőbb Bíróság.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |