| Mobile | RSS

Sajtóközlemény EU/ Konferencia Európa jövőjéről: mi ez és hogyan fog működni?

Az Európa jövőjéről szóló konferencia esélyt kínál az európaiak számára, hogy befolyásolják az EU irányát. Tudja meg, mire számíthat.

Infographic az Európa jövőjével foglalkozó konferencia magyarázata
Konferencia Európa jövőjéről: hogyan működik 

A világjárvány ellen küzdő és hosszú távú kihívásokra, például az éghajlatváltozásra kereső világban az EU elkötelezett egy nyílt, demokratikus vita iránt az emberekkel arról, hogy mire kell összpontosítania.

Inkluzív, demokratikus folyamat

Egy nemrégiben végzett Eurobarometer felmérés azt mutatta, hogy az európaiak 92% -a azt szeretné, ha az emberek hangját “jobban figyelembe veszik az Európa jövőjével kapcsolatos döntésekben”. A konferencia célja ennek megvalósítása.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács felkér minden európait, hogy osszák meg elképzeléseiket arról, hogyan kell Európának fejlődnie, milyen prioritásoknak kell lenniük, és hogyan kell felkészülni a Covid utáni világra. Az uniós intézmények a lehető legtöbb emberrel kívánnak konzultálni, különös tekintettel a fiatalokra.

A Konferencia több lesz, mint hallgatás. Az emberek által az elkövetkező hónapokban tett hozzájárulások összegyűjtésre kerülnek az online platformon, és ezek az EP-képviselőkkel, a nemzeti parlamentek tagjaival, a kormány és az EU képviselőivel, valamint más érdekeltekkel folytatott viták során szolgálnak majd. Ezek a viták a politikai javaslatok alapjává válnak, amelyeket aztán konkrét uniós fellépéssé alakítanak. A Parlament, a Bizottság és a Tanács ígéretet tett arra, hogy meghallgatja az emberek javaslatait, és nyomon követi a konferencia eredményeit.

Minden európa örömmel vesz részt ebben a folyamatban, életkorától, nemétől, végzettségétől vagy szakmai hátterétől függetlenül. A Parlament különösképpen biztosítani kívánja a fiatalok aktív részvételét, és 2021 októberében rendszeresen megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Eseményét (EYE) felhasználja Európa jövőjével kapcsolatos vízióik összegyűjtésére.

Hogyan fog működni?

A konferencia digitális platformja április 19-én indult . Lehetővé teszi az emberek számára az ötletek online megosztását és megvitatását, valamint események előkészítését az egész EU-ban, ahol és amikor az egészségügyi feltételek lehetővé teszik. Ezek az események a változás ötleteinek újabb forrásaként szolgálnak. A tagállamok polgárok által vezérelt eseményeket is szerveznek.

A nyár után az európai polgárok testületei, amelyek különböző életszakaszokból állnak össze, megvizsgálják a felvetett ötleteket. Négy 200 tagú állampolgári testület működik, amelyek mindegyike különböző témákon dolgozik:

  • Az európai demokrácia és értékek, jogok, jogállamiság, biztonság
  • Klímaváltozás, környezet és egészség
  • Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyek, oktatás, ifjúság, kultúra, sport és digitális
    átalakulás
  • Az EU a világban és a migráció

Mindegyik testület legalább háromszor találkozik, és szabadon meghatározhatja prioritásait. Ajánlásaikat bemutatják a konferencia plenáris ülésén.

A konferencia plenáris ülésének központi szerepe van a konferencián, mivel az uniós intézmények, a kormányok és a civil társadalom képviselői ott találkoznak az állampolgárokkal, hogy megvitassák és kidolgozzák a változásra vonatkozó javaslatokat. Az Európai Parlament szorgalmazta a politikailag erős plenáris ülés megtartását sok megválasztott képviselővel, valamint a polgárok fontos szerepvállalását.

Infographic a konferencia plenáris ülés magyarázata
A konferencia plenáris ülése: ki vesz részt? 

Az alakuló plenáris ülésre június 19-én kerül sor Strasbourgban, távoli és fizikai részvétellel. További ülések következnek ősszel és télen, hogy megvitassák az állampolgári testületek javaslatait.

Tudja meg, kik az Európai Parlament képviselői a konferencia plenáris ülésén

Az igazgatóság felel a konferencia működéséért. Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselőiből, valamint megfigyelőkből áll.

Mi lesz a konferencián?

Az eredmény az emberek által tett javaslatoktól és az azt követő vitáktól függ.

A zárójelentést az ügyvezető testület állítja össze a konferencia plenáris ülésén jóváhagyott javaslatok alapján. A jelentés a plenáris üléssel teljes együttműködésben készül, és meg kell kapnia annak jóváhagyását. Ezt követően nyomon követésre benyújtják az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak és a Bizottságnak.

A Parlament hangsúlyozta, hogy a konferenciának valódi hatást kell gyakorolnia az EU felépítésének módjára és arra, hogy mit tesz annak biztosítása érdekében, hogy az emberek hangja és aggályai az EU politikájának és döntéseinek középpontjában álljanak.

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |