| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament/Daphne Caruana Galizia újságírói díj: kiírta a pályázatot a Parlament

  • A Parlament ezentúl minden évben díjjal jutalmazza az uniós alapértékeket képviselő és védő kivételes újságírói munkát
  • A győztest a sajtó és a civil társadalom képviselőiből álló, független zsűri választja majd ki
  • A 20 ezer euróval járó díj ünnepélyes átadására október közepén, Daphne Caruana Galizia halálának évfordulóján kerül majd sor
People holding photos of killed journalist Daphne Caruana Galizia, stage a protest called by Galizia's family and civic movements, on November 29, 2019 outside the office of the prime minister in Valletta, Malta. AFP/STRINGER
A Daphne Caruana Galizia díjjal az uniós értékekért kiálló, minőségi újságírást ismerik el © AFP/STRINGER 

Az Európai Parlament június 22-én pályázatot hirdetett újságírók számára a Daphne Caruana Galizia újságírói díj hivatalosan elindított, új weboldalán.

A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni. A díjat évente ítélik oda olyan újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékekért és alapelvekért, így például az emberi méltóságért, a szabadságért, a demokráciáért, az egyenlőségért, a jogállamiságért vagy az emberi jogokért állnak ki.

A díjra állampolgárságtól függetlenül minden hivatásos újságíró és bármilyen szakmai csoportosulás pályázhat. Pályaműként olyan oknyomozó anyagot kell benyújtani, amely a 27 uniós tagállam egyikében már megjelent a sajtóban vagy más médiában.

A nyertest a sajtó és a civil társadalom, valamint a főbb újságíró-szervezetek képviselőiből álló, független páneurópai zsűri fogja kiválasztani. Az ünnepélyes díjátadás minden évben Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának évfordulója, október 16-a körül lesz. Idén egy csütörtöki napon, október 14-én, az Európai Parlament épületében kerül sor az eseményre.

Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj üzenetet közvetít: azt mutatja, hogy Parlament elkötelezetten támogatja a tényfeltáró újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót. Egy 2018 májusában elfogadott állásfoglalásban a képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy megfelelő közfinanszírozással segítsék érvényesülni a média sokszínűségét, függetlenségét és szabadságát.

Pályázni kizárólag online lehet, a https://daphnejournalismprize.eu/ weboldalon.

Ki volt Daphne Caruana Galizia?

A máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adás-vételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot. Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok nyomozása az ügyben óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |