< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Három megyére már harmadfokú riasztást adtak ki

| Mobile | RSS

Három megyére már harmadfokú riasztást adtak ki

nepszava.huPublikálás


Fotó: Komka Péter / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyugati és déli járásokra is másodfokú riasztást adott ki péntek délután, mert az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok várhatók. Ezeket károkozó szél, jégeső, intenzív esőzés kísérheti. Azt írták, hogy a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

  • A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 km/h, de helyenként akár 100-120 km/h, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti.
  • Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar (80-100, helyenként 100 km/h feletti lökésekkel) jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Szombaton napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések (60-80 km/h), jégeső, és felhőszakadás (10-20 mm) előfordulhat. Közölték azt is, hogy az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.  Pénteken egyébként északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |