< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Románia-társadalom-tüntetés-állatvilág A medvepopuláció szabályozásáért és a veszélyes vadak kilövéséért tüntettek Székelyföldön

| Mobile | RSS

Románia-társadalom-tüntetés-állatvilág A medvepopuláció szabályozásáért és a veszélyes vadak kilövéséért tüntettek Székelyföldön    Bukarest, 2021. június 29., kedd (MTI)

– A medvepopuláció szabályozásáért és a veszélyes vadak kilövéséért tüntettek kedden Hargita és Kovászna megye több településén.

    A főleg állattartó gazdák szakmai egyesületei által szervezett megmozdulásokat a két megye helyi önkormányzati vezetői is támogatták. Az eredeti tervek szerint a román fővárosban kellett volna lennie egy nagyszabású tiltakozási akciónak, amelyen a két székelyföldi megye lakosain kívül más romániai megyékben élő érintettek is részt vettek volna. Ezt a tüntetést az utolsó percben lefújták, miután a fővárosi hatóságok százra korlátozták a résztvevők számát. Ezt követően a gazdák több kisebb tüntetést akartak szervezni Bukarestben, de végül ezt sem engedélyezték.
    Hargita megyében Csíkszeredában volt egy nagyobb akció, amelyen több százan vettek részt. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy szinte mindennapossá váltak a medvetámadások, amelyek következtében egyre nagyobb károk keletkeznek a gazdaságokban, de a vadállatok folyamatosan veszélyt jelentenek az emberekre is, hiszen az elmúlt napokban a medvék többször emberre támadtak.
    A tüntetők petíciót intéztek a kormányhoz, hogy gyorsítsa fel a veszélyes állatok kilövésének engedélyezését, amely jelenleg nagyon körülményes és bürokratikus. Szóvá tették, hogy féltik a saját és családjaik biztonságát, lassan már nem mernek kimenni az erdőbe, de még településeik utcáira sem az egyre inkább felbátorodó medvék miatt, amelyek még nappal is bemennek a településekre.
    Kovászna megyében mintegy százan tüntettek a prefektúra épülete előtt. A tüntetők között volt Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke is, aki elmondta, hogy a megye minden városában szerveztek egy kisebb tüntetést, tiszteletben tartva a járványügyi szabályozásokat. Elmondta: támogatják Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter törvénymódosító indítványát, aki felgyorsítaná az agresszív egyedek kilövésének procedúráját.
    A miniszter kedden fogadta hivatalában az állattenyésztő egyesületek képviselőit. A tárcavezető a találkozó után egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében kifejtette, hogy a medvekérdés összetett, ezért közép- és hosszú távú intézkedésekre is szükség van, de azonnali beavatkozások is kellenek, hogy megóvják az emberi életeket.
    Romániában egyre több gondot okoz az elmúlt években a túlszaporodott medveállomány, miután 2016 óta betiltották a medvevadászatot. A minisztérium becslése szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma, miközben az optimális szám 4000 lenne. A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |